Доступність посилання

ТОП новини

Для УПЦ (КП) дуже важливий початок підготовки діалогу з УПЦ (МП), якому сприяв приїзд російського патріарха – Філарет


Для Української православної церкви (Київського патріархату) особливо важливою подією минулого року був початок підготовки діалогу з Українською православною церквою, що є частиною Московського патріархату, сказав сьогодні в ефірі Радіо Свобода предстоятель УПЦ (КП) патріарх усієї України – Руси Філарет.

Він звернув увагу, що йдеться ще не про діалог, а про підготовку до діалогу: робочі групи тільки починають контакти, а сам діалог іще не починався.

Але, сказав Філарет, «незважаючи на те, що діалогу ще не почалося, але вже Україна відреагувала позитивно, народ настільки зрадів, що нарешті протистоянню прийшов кінець, що ми можемо, православні брати і сестри, спілкуватися, намагатися досягти єдності. Це вже добрий намір, який народ підтримує. Тому для нас це дуже важлива подія».

При цьому патріарх усієї України – Руси вважає, що початкові діалогу сприяв минулорічний приїзд до України патріарха Російської православної церкви Кирила. «Чому? Тому що коли він тут появився, то його приїзд сюди багатьом розкрив очі. Люди Московського патріархату стали говорити між собою: ми думали, що ми належимо до української церкви, а виходить, що ми належимо до російської церкви», – сказав Філарет.

За його словами, Кирило «приїхав як господар, як патріарх московський, російський, і він відсунув предстоятеля УПЦ митрополита Володимира… і тоді [вірні УПЦ (МП)] побачили, що їхній предстоятель – не митрополит Володимир, а їхній предстоятель – патріарх Московський. А вони хочуть бути в Україні, бо вони – українські громадяни, тому до цього візиту (вони) поставилися критично, і це почув патріарх Кирило».

На погляд патріарха Філарета, останні намагання Московського патріархату встановлювати дедалі більший контроль над УПЦ (МП) «буде якраз спонукати українське духовенство і український єпископат відходити від Москви і єднатися з Київським патріархатом як дійсно незалежною церквою».
XS
SM
MD
LG