Доступність посилання

ТОП новини

Китай закликає США скасувати продаж ракетного обладнання Тайваневі


Китай у суботу звернувся до Сполучених Штатів із проханням скасувати плани продажу ракетного обладнання до Тайваню. Пекін заявляє, що це порушить його безпеку і послабить його військові зв’язки з Вашингтоном.

Як заявив заступник міністра закордонних справ Китаю Хе Яфей, питання Тайваню – «найважливіше і найболючіше» й є «серцевиною відносин» Китаю і США.

У четвер представник США в Тайбеї заявив, що Вашингтон схвалив плани продати Тайваневі обладнання для ракетних систем Patriot іще понад рік тому.

Відносини Пекіна і Тайбея напружені відтоді, як влади Тайваню і континентального Китаю розійшлися внаслідок влаштованої комуністами громадянської війни 1949 року, коли континентальний Китай захопили комуністи, а скинений ними уряд утік на острів і зберіг його під своїм контролем.

І Пекін, і Тайбей вважають кожен самого себе за єдиного справжнього представника всього Китаю, а іншу сторону – за тимчасово непідконтрольну частину своєї території.

Через це, зокрема, Пекін дуже болісно сприймає будь-який крок інших держав, який може сприйматися як підтримка влади в Тайбеї.
XS
SM
MD
LG