Доступність посилання

ТОП новини

Списки виборців: «а віз і нині там»


Вибори президента. Перший тур. ЦВК. Пломба
Вибори президента. Перший тур. ЦВК. Пломба

Київ – Комітет виборців України констатує, що якість списків істотно не поліпшилася. Скрізь були люди, які вже кілька років живуть за новою адресою, але не знайшли себе у списках. Натомість списки, як і раніше, містять імена людей, що вже давно пішли з життя. Протистояння між судами і ЦВК призвело до того, що на одних виборчих дільницях охочих проголосувати вносили за заявою до списків, а на інших – радили звертатися до суду.

Списки виборців від часу останніх парламентських виборців зберегли ті ж самі неточності й помилки. З більшості регіонів надходять повідомлення про те, що люди, які не знаходили себе у списках на минулих виборах до Верховної Ради і на президентських виборах-2010 свої прізвища у реєстрах знову не побачили.

Голови сільських, селищних та міських рад запевняють, що паспортні служби, які складали списки, до них за уточненнями не зверталися. Та й виборці цього разу не проявили великої активності, щоб заздалегідь перевірити наявність свого прізвища у списках.

Суд постановив, але не всі почули

Комітет виборців України повідомляє, що «виборці на дільницях вчинювали скандали через відсутність своїх прізвищ у списку». Однак у певних регіонах люди писали заяви і отримували можливість проголосувати, а в інших – усіх відсилали до суду.

Колізія виникла через те, що Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Центральної виборчої комісії, яке дозволяло вносити у день голосування у списки виборців зміни за рішенням дільничних виборчих комісій.

Однак, деякі дільничні виборчі комісії вирішили користуватися рішенням ЦВК, і навіть підкріпили це власним голосуванням, а інші дільничні комісії дотримувалися рішення суду і відмовляли виборцям у можливості потрапити у додаткові списки у день голосування.

КВУ встановив факти включення виборців до списків на підставі заяви та паспорта у Херсонській, Одеській, Донецькій, Рівненській та Черкаській областях. Натомість у Київській області – виборцям відмовляли.

Юлія Тимошенко прокоментувала цю ситуацію: «Суд став на сторону чесності і прозорості виборчого процесу, але, на жаль, люди, які представляють сьогодні частину Центральної виборчої комісії, просто проігнорували рішення суду, що за кримінальним кодексом України є злочином, який карається трьома роками позбавлення волі».

Поганий закон, ЦВК і суди

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що «найбільшою загрозою чесності виборів є норма в законі і суперечливі рішення Центральної виборчої комісії щодо включення у списки виборців у день голосування дільничною виборчою комісією».
Він пояснив, що Закон про вибори Президента України не дає чіткої відповіді, хто має право це робити.
КВУ наполягав, що внесення виборця в списки для голосування у день виборів може відбутися виключно за рішенням суду, а дільнична виборча комісія може лише виправляти друкарські помилки.
«Однак окремі члени ЦВК та члени окружних виборчих комісій від деяких кандидатів зобов’язали членів дільничних виборчих комісій включати виборців у списки власним рішенням», – сказав Черненко.

Так юридичний відділ Партії регіонів розіслав роз’яснення всім окружним комісіям, що включати виборців у день голосування «можна і треба».

Ще однією проблемою є голосування виборців за місцем перебування через стан здоров’я. КВУ вважає, що голосування удома важко контролювати, бо «туди важко потрапити спостерігачеві, дуже легко можна агітувати, купувати виборця або просто до нього не доїхати, а вкинути за нього бюлетень».

Черненко також наголосив, що рівень матеріально-технічного забезпечення роботи виборчих комісій на цих виборах є найгіршим за всію історію незалежної України. Але найбільше ситуацію ускладнила «політизація роботи Центральної виборчої комісії».
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG