Доступність посилання

ТОП новини

Симпатії виборців Львівщини розділились між Тимошенко і Ющенком


На одній із виборчих дільниць Львова, 17 січня 2010 року
На одній із виборчих дільниць Львова, 17 січня 2010 року

Львів – Майже 75% виборців Львівщини взяли участь у голосуванні. За даними екзит-полів, 28 % голосів виборців Львівської області здобула Юлія Тимошенко, 20% - Віктор Ющенко, понад 10% – Арсеній Яценюк, 7% – Віктор Янукович. Найменш активними в голосуванні були львів’яни.

Зранку до церкви, а після Богослужіння – на вибори. Так в Галичині традиційно голосують.

Люди молились за чесні вибори і справедливого Президента. Літні виборці, за опитуванням Радіо Свободи біля дільничних комісій, переважно голосували за Юлію Тимошенко і Віктора Ющенка, а молодь – за Арсенія Яценюка, Анатолія Гриценка і Сергія Тігіпка.

«Я проголосую за того, хто відмінить техогляд на машини».

«Голосувала за того, хто не при владі».

«Очікую змін і змін на краще».

«Є надія що може все зміниться на краще, коли прийде новий президент».

«Треба когось вибрати нового»,
– поділились своїми думками львів’яни.

Більшість засуджених у виправних колоніях, за інформацією Радіо Свобода, голосували за Юлію Тимошенко, а поступився їй Віктор Янукович.

Неточні списки були на кожній дільниці

На виборчій дільниці
За повідомленням спостерігачів громадської мережі «Опора» і Комітету виборців, у Львівській області серйозних порушень у день голосування вони не виявили. Лишень зафіксували на дільницях, зокрема по селах, випадки відсутності, або ж невдалого розміщення плакатів з інформацією про кандидатів у Президенти. У кількох селах по чотири доби поспіль не змінювали на чергуванні правоохоронців.

Найбільше непорозумінь виникло через неточні списки виборців і голосування за межами дільничної комісії. Адже розпорядження ЦВК суперечать судовим рішенням. Так, згідно з рішенням Київського апеляційного адміністративного суду від 17 січня, у день голосування не можна вносити зміни в реєстр виборців і голосувати поза межами дільниці, не подавши медичної довідки про неспроможність самостійно прийти на дільницю. Однак члени виборчих дільниць, як правило, ігнорували судову вимогу. За словами юристів, це ніщо інше, як законодавчі колізії.

Технічні помилки у списках виборців не стали на заваді щодо голосування. Як правило, на дільницях дозволяли людині взяти участь у виборах.

Голова дільничної комісії №6 ТВК №118 у Львові Володимир Бедрійчук зазначив, що «стало менше виборців після того, як уточнили списки. Нас дуже заплутали різні розпорядження ЦКВ».

Під кабінетами суддів були черги

Чимало виборців, навіть мешканці кількох багатоквартирних будинків, не були внесені у списки. Тому більше півтисячі людей подали позови у суд і, простоявши у черзі під кабінетом судді, таки відстояли право на участь у голосуванні.

Протягом усього дня голосування представники штабів кандидатів звинувачували один одного у різноманітних фальсифікаціях. Наразі факти про підкуп виборців (від 100 до 300 гривень за голос) залишаються на рівні розмов. Однак, на думку спостерігачів, як правило, фальсифікації можливі вночі під час підрахунку голосів.

Цікаво, що члени комісії однієї з виборчих дільниць у Львові на своєму засіданні зізнались, хто яку суму гонорару отримав від штабу того чи іншого кандидата, якого представляв. Вони оформили це протоколом і 20% від суми віддали на пожертви.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG