Доступність посилання

ТОП новини

У другий тур виходять Янукович і Тимошенко – екзит-поли


Київ – За остаточними результатами Національного екзит-полу, у першому турі виборів за Віктора Януковича проголосували 31,3% опитаних виборців, за Юлію Тимошенко – 27,1%. Третім за волевиявленням українців став кандидат у Президенти Сергій Тігіпко. Інші екзит-поли також свідчать про перемогу в першому турі Януковича та Тимошенко. Автори досліджень переконані, що їхні цифри суттєво не відрізнятимуться від офіційного результату виборів. Проте в Комітеті виборців України не виключають, що результати виборів будуть оскаржені через порушення та суперечності в законодавстві.

Національний екзит-пол проводили Фонд «Демократичні ініціативи», Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова – за участю іноземних соціологів. Попередні результати екзит-полу: Віктор Янукович набрав 31,3% голосів, Юлія Тимошенко – 27,1, Сергій Тігіпко – 13,4. Решта кандидатів у Президенти набрали менше десяти відсотків, свідчить екзит-пол. Так, за Арсенія Яценюка проголосували 7,8%, за Віктора Ющенка – 6, за Петра Симоненка – 2,7, за Володимира Литвина – 2,4%.

Дані Національного екзит-полу (Фонд «Демініціативи», КМІС і Центр Разумкова)


Ці результати є попередніми, але вони, швидше за все, не відрізнятимуться від офіційного результату першого туру, заявив після оприлюднення екзит-полу голова фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів.

«У цих цифрах ще не враховані голоси тих, хто голосував удома, а їх було понад 3 %. Тому остаточні результати будуть за кілька годин. Загалом можна сказати, що в екзит-полі взяли участь 74% від тих, до кого зверталися опитувачі. А отже, можемо говорити про високу точність наших даних. За умови демократичних виборів, похибка має скласти не більше, аніж півтора відсотки», – заявив Кучерів.

Екзит-поли – на кожен смак

Тим часом, більше ніж на півтора відсотка від Національного екзит-полу відрізняються інші, проведені на замовлення українських телеканалів. Так, в екзит-полі телеканалу ІСТV Янукович набрав 35,06%, Тимошенко – 25,72, Тігіпко – 13,41%. За опитуванням виборців телеканалу «Інтер», перевага Януковича – ще більша: 36,6%, проти 25% в Тимошенко і 13,5% в Тігіпка.

На підставі цього заступник голови Верховної Ради Микола Томенко (БЮТ) відзначив, що частина екзит-полів не відповідає дійсності, оскільки вони робилися під впливом Партії регіонів.

Натомість кандидат у Президенти Віктор Янукович одразу ж після оприлюднення екзит-полів висловив упевненість, що переможе у другому турі з іще більшим розривом. Але йому в цьому перешкоджатимуть, зокрема – члени ЦВК, більшість з яких ставляться до нього упереджено, вважає Янукович.

У штабі Ющенка результатів екзит-полу не коментують. Тоді як голова штабу Юлії Тимошенко Олександр Турчинов заявив: «Це не той результат, на який ми розраховували. В той же час я розраховую, що результат, який буде підраховуватися на дільницях, буде іншим». На його думку, результати підрахунку голосів на дільницях відрізнятимуться на користь Тимошенко.

Загалом в Україні було проведено 6 екзит-полів, згідно з якими в усіх перше місце виборці віддали Януковичу, друге – Тимошенко, третє – Тігіпку.

Низька явка, незначні порушення, ризик оскарження

За попередніми даними Центрвиборчкому, перший тур виборів Президента мав найнижчу явку з усіх виборів за останнє десятиріччя. Так, станом на 11 годину проголосувало 16,58% від усіх виборців, яких в Україні зареєстровано 36,6 мільйонів, на 15.00 – близько 47,38%. Найбільше виборців прийшло на дільниці Чернігівської, Запорізької, Луганської та Миколаївської областей, найменше їх було у Закарпатті.

Найпоширеніші порушення, про які Радіо Свобода повідомляли з різних регіонів, – це невчасне відкриття дільниць та псування бюлетенів. Так, на Донеччині на кількох дільницях навпроти трьох прізвищ кандидатів у бюлетенях стояв штамп «вибув», а дві дільниці Білої Церкви запрацювали аж по обіді.

У кількох випадках на дільницях побили спостерігачів – двох громадян Грузії у Донецьку та місцеву журналістку в Запоріжжі. Головною проблемою виборців Києва та Чернівців стали черги та відсутність деяких імен у списках. А наприклад, у Волинській області одразу 10 дільниць були знеструмленими, але продовжили працювати працювали без світла.

Загалом, порушення під час першого туру виборів не зможуть значно вплинути на його результат, вважає голова Комітету виборців України Олександр Черненко. Проте деякі з них, на його думку, можуть призвести до визнання виборів нелегітимними.

«Було декілька випадків виносу бюлетенів із дільниці – ними займаються правоохоронці. Ми фіксували організаційні проблеми: десь не вистачало бюлетенів, десь комісія відкрилася пізніше. Але це типовий для українських виборів букет проблем. Найбільшу загроз становлять не порушення як такі, а невизначеність виборчого законодавства. Зокрема, судові заборони голосувати вдома без надання медичної довідки, і вносити виборців до списку в день голосування. Ці речі мало впливають на результат, але створюють підстави для оскарження результату виборів», – заявив Черненко.

Триває підрахунок голосів на дільницях, його результати, за словами голови ЦВК Володимира Шаповала, можуть бути оприлюднені вже 18 січня. В разі, якщо ніхто з кандидатів не набере 50% голосів, другий тур має відбутися 7 лютого.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG