Доступність посилання

ТОП новини

Польськi спостерiгачi: вибори в Українi відповідали стандартам


Спостерiгачi вiд Польщi заявляють, що президентськi вибори в Українi 17 сiчня вiдбулися з дотриманням усiх європейських стандартiв. «Як громадяни ви складаєте iспит на «відмінно», – заявив депутат вiд Сейму в зовнiшнiх справах i комiсiї з питань оборони Марiуш Камiнський сьогодні в Києвi.

Зі свого боку, спостерiгач вiд Польщi, вiце-мер Люблiна Кшиштоф Лонтка наголосив, що помiченi факти порушень на виборчих дiльницях, де побували польськi спостерiгачi, не можуть значно вплинути на результати голосування.

Проте польські спостерігачі бачать загрозу подальшої прозорості виборів у неврегульованій процедурі голосування вдома.

Як заявив Кшиштоф Лонтка, якщо в Сумах близько 1,5% виборців хотіли проголосувати вдома, то в районах ця цифра доходила до 10%, а місцями – навіть до 20%.

«Цей відсоток може мати вплив на прозорість виборів», – сказав він. Спостерігач назвав аномальною таку велику кількість охочих проголосувати за межами виборчих дільниць.

Проте спостерігачі вважають, що в умовах першого туру виїзні комісії з трьох людей змогли гарантувати прозорість виборів, тоді як у другому турі, де візьмуть участь лише два кандидати, при формуванні виїзних комісій, можуть виникнути розбіжності.

Група з 24 польських спостерігачів відвідала 50 виборчих дільниць у Сумській області, а також виборчі штаби основних кандидатів у Києві.

За даними опрацювання 75% протоколiв дiльничних виборчих комiсiй, на вчорашніх виборах за Вiктора Януковича проголосували 35,96% виборцiв, за Юлiю Тимошенко – 24,68%.
XS
SM
MD
LG