Доступність посилання

ТОП новини

Президент Лукашенко посилює контроль за інтернетом


Прага – Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав на початку січня цього року закон, котрий збільшує кількість спецслужб, що мають право вести оперативно-розшукову діяльність, включно з посиленням контролю інтернет-листування білорусів. Експерти кажуть, що цим розпочато новий наступ на демократичні права громадян у Білорусі.

Цими днями новий закон «Про внесення змін і доповнень у деякі закони республіки Білорусь з питань посилення боротьби зі злочинністю» почав діяти, і цим дано право Оперативно-аналітичному центрові при президентові держави, окрім іншого, контролювати інтернет-листування білорусів, стежити за пересуванням інтернетчиків у мережі. Цей ОАЦ покликаний на інформаційний захист державних таємниць і на боротьбу з несанкціонованими витоками секретної інформації держави. Також цей ОАЦ є адміністратором домену Байнет, що веде до контролю держави над розподілом міжнародного каналу доступу в інтернет і взагалі до контролю над усіма сегментами білоруського інтернету.

Підполковник Валерій Костка, котрий раніше, в 90-х, служив у військовій контррозвідці Білорусі, каже, що такої структури раніше не було: «До мене доходили слухи, що це Центр підпорядковується помічнику президента Віктору Лукашенко. Думаю, що він створений для накопичення всілякої інформації, аналізу думок, настроїв, Думаю, що всі ці зміни у системі безпеки держави варто розглядати під кутом зору майбутніх президентських виборів. Фактично дано старт цієї кампанії».

Спецслужби отримали право втручатися у роботу інтернет-форумів

Представники білоруської преси звертають увагу на дедалі частіше втручання спецслужб у функціонування всіх ділянок інтернету в Білорусі.

Один із чільників Білоруської асоціації журналістів Андрій Бастунець каже: «Складається враження, що в інтернет-форумах уже беруть участь люди, мета котрих піддавати сумніву демократичні цінності, підкидання компромату на демократичних лідерів. Навіть у діяльності нашої асоціації ми відчуваємо це все більше. Під нашими матеріалами часто з’являються коментарі людей, які могли отримати інформацію лише у спецслужбах. Наприклад, вони поширюють деяку особисту інформацію з метою образити авторів, викликати зневагу до них. Це стає все частішим явищем. До речі, про це нам кажуть і наші колеги з Росії, де на серйозних форумах спостерігається те ж саме».

КДБ Білорусі і Генпрокуратура відмовляються коментувати ці явища.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG