Доступність посилання

ТОП новини

У Росії згадують убитих екстремістами


Анастасія Бабурова, Станіслав Маркелов
Анастасія Бабурова, Станіслав Маркелов

Прага – У Росії сьогодні згадують адвоката Станіслава Маркелова й журналістку Анастасію Бабурову, вбитих рік тому. Як вважають, їх убили з політичних міркувань представники екстремістських неонацистських кіл.

У Санкт-Петербургу сьогодні відбулася акція пам’яті загиблих рік тому адвоката й журналістки. Місцеві анархісти й анархо-комуністи, які організували вуличну експозицію навколо діяльності політичних активістів Станіслава Маркелова й Анастасії Бабурової, у своєму зверненні заявляють, що російська держава «просуває агресивну мілітаристську і православно-державну риторику» і здійснює «підтримку неонацистських організацій», у той час як «неонацисти щодня вбивають і калічать людей на вулицях».

Організатори також заявляли, що це було вбивство з політичних міркувань і що, мовляв, за спинами вбивць-нацистів стоїть, найімовірніше, Федеральна служба безпеки Росії.

Пікети пам’яті вбитих адвоката й журналістки планують увечері й у Москві. Там влада дозволила тільки пікети, але не ходу, і організатори наполягають, щоб на цих заходах не було будь-якої політичної символіки.

Станіслав Маркелов вів низку гучних справ щодо порушень прав людини в Чечні. Анастасія Бабурова співпрацювала з «Новою газетою». Обох убили, коли вони поверталися з прес-конференції в справі російського офіцера, свого часу засудженого за вбивство чеченської дівчини, а за кілька днів до того достроково звільненого.

Двох підозрюваних у їхньому вбивстві затримали. Один із них, добре відомий крайній правий екстреміст, спершу зізнався, але потім відмовився від своїх слів.

Праві екстремісти в Росії не відступають – правозахисники

Працівник російського правозахисного Центру «Сова» Галина Кожевнікова каже, що громадськість у Росії вже починає усвідомлювати небезпеку від крайніх правих сил, але й ці сили ще досить міцні і змінюють свою тактику.

До цих змін належить і перехід на погрози й прямі напади на активістів антифашистського спрямування, каже правозахисниця. «Терор стосується не тільки нападів на державні органи, а й залякування, вбивства громадських активістів, які протидіють ксенофобії. І Бабурова, і Маркелов – це тільки одні з кількох жертв минулого року», – каже вона.

Галина Кожевнікова також вважає, що мета крайніх правих – дестабілізувати становище в Росії таким терором і створити загальну паніку, в якій, за її словами, вони мають намір влаштувати воєнний переворот.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG