Доступність посилання

ТОП новини

Прозорі скриньки – прозорі вибори?


Київ – Неодмінна передумова прозорих виборів в Україні – прозорі й надійні виборчі скриньки. З цим погоджуються і члени ЦВК, і незалежні експерти. Українські скриньки для голосування визнані одними із найкращих у Європі, тож Україна є найбільшим їхнім експортером у східноєвропейському регіоні. Отже, яким є життєвий цикл української виборчої скриньки?

На кожні вибори, як президентські, так і парламентські, Україна потребує понад півтори сотні тисяч скриньок, чи як їх називають, урн для голосування. Так під час першого туру виборів Президента 2010 року українці вкидали свої бюлетені у 100 тисяч великих та 80 тисяч малих скриньок.

Член Центрвиборчкому України Олександр Чупахін, який опікується забезпеченням дільниць належною кількістю урн, зазначив, що скриньки є великі й малі, виготовлені вони за аналогічною технологією. «Використовуються неодноразово. Є скриньки, які працюють з 2004 року. Між виборами вони зберігаються у розібраному вигляді на місцях, за угодами з обласними державними адміністраціями. Тоді передаються до дільничних комісій, які їх збирають, встановлюють і опломбовують. Після відкриття дільниці вони постійно перебувають у полі зору спостерігачів», – каже член Центрвиборчкому України.

За словами Олександра Чупахіна, пошкоджені скриньки йдуть або на ремонт до фірми-виробника, або на утилізацію, як відходи пластику.

Прозорі скриньки – гордість України

Для цьогорічних виборів ЦВК додатково замовив десять тисяч малих та 1450 великих скриньок для голосування. У тендері на їхнє виготовлення, як і минулого разу, перемогло ВАТ «Антарес», розташоване у Василькові Київської області, яке між виборами спеціалізується на виготовленні холодильників.

Це підприємство є й розробником оригінального проекту української скриньки. Про нього Радіо Свобода розповів генеральний директор ВАТ «Антарес» Станіслав Гордієнко: «Ми розробили цілу конструкцію, виходячи з вимог ЦВК. Запчастини її взаємозамінні, вона дуже швидко збирається й розбирається, відповідає вимогам до прозорості, бо ми замовляємо пластик європейських виробників. Основа, яка тримає кришку і дно – це алюмінієві профілі, теж розроблені в Україні».

Коштує така скринька від 500 до 750 гривень. Вона вигідно відрізняється від багатьох закордонних аналогів. Зокрема, в Росії скриньки теж прозорі, але не є розбірними, а через відсутність металевого каркасу – не такі міцні.

Виборчі урни – на експорт

Українська модель виявилася настільки ергономічною, що Україна стала одним з провідних експортерів скриньок для голосування у Європі. Зокрема, на двох останніх виборчих компаніях у Грузії використовували виключно українські скриньки.

Проте так було не завжди. Бо до 2004 року виборчі скриньки в Україні виготовлялися з картону, і це створювало значно більше можливостей для фальсифікацій.

Поява прозорих виборчих урн в Україні є ознакою становлення демократичного суспільства, вважає голова правління громадської мережі «Опора» Ольга Айвазовська. «Прозорі скриньки дають змогу зробити прозорим і процес голосування. Для виборів, які проходили до 2004 року, використовували скриньки іншого типу, які не давали змоги визначити візуально, чи є там контрольний лист, чи є предмети, що можуть вибухнути або спалахнути, як це вже траплялося на українських виборах», – зазначила голова правління громадської мережі «Опора».

За словами Ольги Айвазовської, завдяки прозорим скринькам кожен виборець, який прийшов голосувати на 8:00, є фактично спостерігачем, адже він може побачити, чи є у скриньці бюлетені. Якщо є – то їх вкинули з метою фальсифікації, пояснює громадський активіст.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG