Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні з Прикарпаття починають вивозити токсичний меланж


Сьогодні починаються роботи з відвантаження і вивезення токсичних компонентів ракетного палива меланж на території складу ракетного палива Західного оперативного командування Сухопутних військ Збройних сил України, що розташований поблизу села Ценжів на Прикарпатті.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, тут зберігається 2,2 тисячі тонн меланжу.

Для спостереження за ходом відвантаження ракетного окислювача на Прикарпаття прибули уповноваженні представники ОБСЄ та Західного оперативного командування.

За словами підполковника Тараса Греня із Західного інформаційного центру Міністерства оборони України, в області є достатня кількість залізничних цистерн, перевірена їх надійність і придатність, з особовим складом частини проведені тренування та інструктажі.

Для Прикарпаття це було одне з найважливіших екологічних питань, наголосив голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук.

За його словами, при вивезенні меланжу особлива увага надається екологічній безпеці – відповідні заміри здійснюватимуть служби екології, санепідстанції. Після вивезення проведуть рекультивацію земель військового містечка та екологічні дослідження.

Вивезення токсичних залишків ракетного палива проходить в рамках спільного проекту Україна-ОБСЄ з утилізації запасів меланжу.

У листопаді минулого року вивезення токсичних компонентів ракетного палива з України почалося зі складів в Калинівці Вінницької області.

Меланж – це багатокомпонентна суміш азотної кислоти, що використовується, як окислювач ракетного пального. Нині застосовують тверде паливо, а запаси рідкого потребують утилізації.

У березнi минулого року уряд України та ОБСЄ пiдписали меморандум про взаєморозумiння стосовно утилiзацiї запасiв меланжу. Згiдно з цим документом, ОБСЄ оголосила мiжнародний тендер на право утилiзацiї трьох тисяч тонн меланжу в Українi.

На сьогоднi в Українi зберiгається близько 16 тисяч тонн надмiрного меланжу.
XS
SM
MD
LG