Доступність посилання

ТОП новини

Закон про вибори Президента: зміна правил перед фіналом?


Київ – До другого туру президентських виборів лишилося менше двох тижнів. Проте політичні сили, що підтримують Віктора Януковича та Юлію Тимошенко, пропонують змінити закон про вибори Президента. Раніше лише фракція БЮТ наполягала на тому, щоб зробити більш вимогливим порядок голосування на дому та реєстрацію виборців у день виборів. Тепер змінити порядок комплектації та ухвалення рішень виборчими комісіями пропонує фракція Партії регіонів.

Фракція Партії регіонів запропонувала змінити Закон про вибори Президента, а саме: скасувати норму про те, що виборчі комісії на місцях мають ухвалювати рішення кворумом – двома третинами голосів.

«Наприклад, на цій дільниці, в цьому окрузі, цей кандидат не хоче, щоб вибори відбулися. Він просто відкликає своїх представників, не даючи їм заміни, або дає наказ, щоб вони не прийшли. Відтак кворуму нема, рішення комісія ухвалити не може, виборці реалізувати своє виборче право не можуть», – пояснює депутат-регіонал Юрій Мірошниченко.

Раніше фракція Партії регіонів послідовно виступала проти того, щоб між першим і другим туром виборів вносити зміни до закону про вибори Президента. «Ми повинні бути послідовні й розумні, – ще кілька днів тому казала речниця регіоналів Ганна Герман. – Ми провели перший тур виборів. Між турами ніхто законів не міняє».

Кожен бачить загрозу лише «чужих» фальсифікацій

За словами Юрія Мірошниченка, різко змінити позицію щодо незмінності закону прихильники Віктора Януковича вирішили через гіпотетичну загрозу зриву виборів. «Ми не хочемо звинувачувати наших колег, але ми хочемо їх убезпечити від спокус», – пояснив депутат-регіонал.

Натомість депутат із фракції БЮТ Андрій Павловський критично ставиться до ініціативи регіоналів. «У цьому плані чинний закон дає паритетні права, – зазначає бютівець. – Від кожного кандидата, який вийшов у другий тур, половина комісії. І рішення ухвалюється двома третинами голосів. В іншому випадку, будуть засідати на одній дільниці дві комісії: окремо половина Тимошенко, окремо – Януковича».

У свою чергу, за словами депутата Павловського, б'ютівці й далі наполягають на своїх змінах до закону про вибори Президента. «Щоб унеможливити маніпуляції зі списком виборців у день голосування і щоб було чітко впорядковане голосування на дому», – каже він.

Крім законодавчих, можуть бути й судові несподіванки

Голова комітету виборів Олександр Черненко, коментуючи ситуацію, зазначив, що сторони виборчого процесу, пропонуючи змінити закон, керуються насамперед політичною доцільністю – скільки це дасть їхньому кандидатові і забере в опонента.

«Питання щодо небажаності зміни закону під час виборів так само є і в рекомендаціях спостерігачів місії ОБСЄ, – зауважує Олександр Черненко. – Вони сказали, що навіть проблемний закон і недосконалий за декілька днів до виборів змінювати не треба».

Зараз БЮТ та Партія регіонів обмінялися звинуваченнями в підготовці фальсифікацій під час другого туру виборів. Внесення змін до закону може створити на шляху цих фальсифікацій додаткові перепони, хоча й не унеможливить їх.

Між тим, громадські спостерігачі висловлюють занепокоєння, що серйозні проблеми для проведення та встановлення результатів другого туру виборів можуть виникнути в судовому порядку. Зокрема, у Комітеті виборців висловлюють побоювання, що в ніч перед виборами можуть з’явитися судові рішення, які будуть взаємно заперечувати себе і відтак дезорганізують роботу виборчих комісій.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG