Доступність посилання

ТОП новини

Парламент не став міняти закон про вибори, але зробив ротацію в ЦВК


Депутати під час засідання Верховної Ради 19 січня 2009 року
Депутати під час засідання Верховної Ради 19 січня 2009 року

Київ – Верховна Рада відмовилася вносити зміни до Закону про вибори Президента України перед другим туром виборів. На змінах наполягала фракція БЮТ. Зокрема, б'ютівці хотіли врегулювати порядок голосування вдома та внесення змін до списків виборців у день виборів. Не обійшлося і без звинувачень у спробах фальсифікації.

Для того, щоб внести до порядку денного пропозицію розглянути зміни до закону про вибори, забракло 21 голосу. Б'ютівці вважають, що зміни до закону дозволили б запобігти можливим масовим фальсифікаціям під час голосування. Передусім потрібно змінити процедуру голосування вдома. Прихильники Юлії Тимошенко пропонують, щоб для такого голосування виборець мав посвідчення інваліда чи інші документи, що засвідчують неможливість прийти йому на дільницю.

Проте перемогла позиція Партії регіонів. Там вважають, що вносити зміни до закону перед другим туром недоцільно. «БЮТ разом з нами голосував за цей закон про вибори, – каже депутат-регіонал Ганна Герман. – Ми повинні бути послідовні й розумні. Ми провели перший тур виборів. Між турами ніхто законів не міняє».

Натомість б'ютівці заявляють, що продовжуватимуть боротьбу за порядок голосування. «Питання голосування на дому буде дискутуватися у судових інстанціях до другого туру, – пообіцяв депутат від фракції БЮТ Валерій Писаренко. – Ми хотіли сьогодні поставити крапку в цьому питанні, але Партія регіонів все ж таки не хоче в день голосування прибувати на дільницю. Хоче, щоб до них ходили».

Прихильників дострокових виборів поменшало

Проте сьогодні в парламенті знайшлися необхідні голоси для того, щоб відправити у відставку члена Центрвиборчкому Анатолія Писаренка, який досяг пенсійного віку. Фракція БЮТ висловила застереження, що тепер у ЦВК утворилася більшість, прихильна до Партії регіонів. Проте спікер Володимир Литвин повідомив, що Президент Віктор Ющенко обіцяв одразу після звільнення пана Писаренка подати на розгляд нову кандидатуру.

Між тим, у кулуарах парламенту дедалі частіше обговорюють перспективи дострокових парламентських виборів. Експерти зазначають, що через низькі результати, які отримали на президентських виборах лідер комуністів Петро Симоненко та спікер Володимир Литвин, у фракціях КПУ і Блоку Литвина побільшало прихильників того, щоб зберегти Верховну Раду теперішнього скликання.

Суперечки довкола «спостережливих» грузинів

Тим часом, у кулуарах депутат-регіонал Володимир Сівкович провів брифінг, на якому звинуватив БЮТ у намірі зірвати вибори на Донбасі за допомогою так званих «грузинських спостерігачів».

«ЦВК встановило, що із понад 1400 чоловік більше тисячі взагалі не мають в анкетних даних ні місця проживання, ні професії – нічого. Ми своїми силами встановили, що з них 360 чоловік – це бійці ОМОНу внутрішніх військ Грузії. Приїхали сюди спеціалісти не спостерігати, а робити тут провокації», – заявив пан Сівкович.

На підтвердження своїх слів депутат-регіонал навів стенограми телефонних розмов грузинських високопосадовців.

У свою чергу депутат-б'ютівець Сергій Соболєв висловив здивування неадекватною реакцією регіоналів на грузинських спостерігачів. «Дві тисячі спостерігачів передбачалося на близько 5 тисяч дільниць у одній лише Донецькій області, – каже він. – А є ще й Луганська область. Фактично це одна людина на 4-5, а то й десять дільниць. Якщо Партія регіонів так боїться того, що міжнародні спостерігачі зможуть встановити істину по цих дільницях, то, я думаю, є чого боятися».

Посол Грузії в Україні Григол Катамадзе, коментуючи ситуацію, зазначив, що з грузинського боку жодних порушень не було. Він також висловив сподівання, що інцидент не вплине на українсько-грузинські відносини.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG