Доступність посилання

ТОП новини

Внук Сталiна просить документи українського суду у справi про Голодомор


Онук Сталiна Євген Джугашвiлi просить українськi суди та слiдчих пояснити, на якiй пiдставi було ухвалене рiшення щодо визнання винними радянських керiвникiв у Голодоморi в Україні в 1932-33 роках.

«Ми вiдвезли заяву до посольства України, там не прийняли. Тому ми направили рекомендованим листом. Просимо надiслати нам всю судову справу з апеляцiйного суду України та всi документи слідства», – заявив сьогодні представник Джугашвiлi Леонiд Жура.

Сам Джугашвiлi у вiдеозверненнi, розмiщеному в інтернеті, просить українську Генпрокуратуру порушити кримiнальну справу проти працiвникiв Служби безпеки України, якi звинуватили Сталiна у скоєннi злочинiв, i проти суддiв, якi, за його словами, не надали його дiдовi захисникiв i ухвалили «завiдомо неправосудний вирок».

«З формальної точки зору на початку 30-х рокiв минулого столiття на територiї України i в свiтi геноцид не був злочином. Вiдповiдно, службовцi СБУ та суддi цинiчно порушили пункт 1 статтi 7 Європейської конвенцiї про захист прав людини: «жодна людина не може бути обвинувачена у вчиненнi кримiнального злочину на пiдставi будь-якої дiї або бездiяльностi, якi на час їх вчинення не становили кримiнального злочину за нацiональними законами або за мiжнародним правом», – заявив онук Сталіна.

13 січня Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними в геноциді в Україні в 1932-33 роках. За даними СБУ, суд констатував, що Йосип Сталін (Джугашвілі), В’ячеслав Молотов (Скрябін), Лазар Каганович, Павло Постишев, Станіслав Косіор, Влас Чубар і Мендель Хатаєвич скоїли злочин геноциду, передбачений Кримінальним кодексом України.

Водночас суд закрив кримінальну справу у зв’язку з їхньою смертю.

Як заявив керівник СБУ Валентин Наливайченко, внаслідок Голодомору Україна втратила понад 10 мільйонів людей, із них близько 4 мільйонів померли безпосередньо від голоду, решту складають ненароджені.
XS
SM
MD
LG