Доступність посилання

ТОП новини

Посади голів і секретарів виборчих комісій розділені між Януковичем і Тимошенко – Магера


Віктор Янукович. Юлія Тимошенко
Віктор Янукович. Юлія Тимошенко

Київ – За тиждень до президентських виборів про готовність Центральної виборчої комісії до всенародного волевиявлення Радіо Свобода розповів заступник голови ЦВК Андрій Магера. За його словами, згідно з законом, дільничні виборчі комісії уже утворені і в ЦВК не було і нема проблем із друкуванням виборчих бюлетенів.

– Зважаючи на те, що Віктор Янукович вирішив не брати участі в дебатах, у Юлії Тимошенко є шанс скористатись цим правом одноосібно. Чи буде наданий першому національному каналу час для виступу лише одного кандидата на президента, тобто час для можливої агітації?

Андрій Магера
– Я би хотів відзначити, що кандидат на посаду Президента України Віктор Янукович може скористатися своїм правом і в понеділок взяти участь в теледебатах. В законі сказано, якщо один з кандидатів відмовиться брати участь в теледебатах, то ефірний час, а це 100 хвилин на національному телебаченні, дається його опонентові. Тобто усі 100 хвилин будуть надані його опонентові для проведення передвиборної агітації в прямому ефірі. Це означає, що ніхто інший, крім самого кандидата не зможе використати цей ефірний час. Ні довірені особи, ні спостерігачі, ні працівники штабу, лише особисто сам кандидат на посаду президента.

– Вчора був останній день для друку бюлетенів до другого туру президентських виборів. Чи впорався комбінат «Україна»? Чи є гарантії, що не буде надруковано зайвих бюлетенів?

– Хочу відзначити, що з поліграфкомбінатом «Україна» ЦВК уклала договір про друкування виборчих бюлетенів ще до відомих подій, про які так жваво обговорюють політики. Це означає, що в той момент не було жодних нарікань щодо керівництва поліграфкомбінату «Україна». З правової точки зору цей комбінат є юридичною особою. І всі угоди, які укладає юридична особа, від її імені укладають керівники. Вся відповідальність за виконання чи не виконання умов договору покладається на цю юридичну особу. Тобто на сам поліграфкомбінат «Україна». Не залежно від того, змінюється керівництво цієї юридичної особи, чи не змінюється. Тому в даному разі в ЦВК не було і нема проблем із друкуванням виборчих бюлетенів. Всі наші замовлення виконуються вчасно і в повному обсязі. Хотів би також відзначити, те, що замовлення виборчих бюлетенів уже завершується. З сьогоднішнього і завтрашнього дня виборчі бюлетені доставлятимуться по всій території України. І починаючи з дальніх регіонів, скажімо, це Закарпатська, Луганська область, Автономна Республіка Крим, такі бюлетені почнуть уже розвозитися. На завершення Київська область, Житомирська і Київ.

– Чи сформовані вже комісії на дільницях? Чи розглядають у ЦВК варіант, що на деяких комісіях робота може бути заблокована?

– Згідно з законом, дільничні виборчі комісії уже утворені. Це означає, що на всій території України понад 33 тисячі дільничних виборчих комісій були утворені з представників двох кандидатів. А саме: Тимошенко і Януковича. Якихось проблем з утворення дільничних виборчих комісій наразі я не бачу. Усі без винятку окружні дільничні виборчі комісії утворюються за принципом, коли посада голови комісії відходила одному кандидату, а секретаря комісії – іншому. Приблизно рівна кількість голів і секретарів комісій мала бути утворена на всій території України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG