Доступність посилання

ТОП новини

Янукович і Тимошенко: Борщ смачний... але є серйозні розходження між словами і діями (європейська преса)


Прага – Напередодні фінального туру президентських виборів в Україні 7 лютого європейські оглядачі вважають, із урахуванням Давоської презентації програм фіналістів виборчих перегонів, що між Януковичем і Тимошенко немає великої різниці ні в програмах, ні в діях. Єдине, що відрізнили деякі західні учасники українського ланчу в Давосі, що риторика більш симпатичної Тимошенко була ближчою до якості українського борщу, аніж тягучі слова Януковича. Та все ж більшість іноземних учасників цього «теледопиту» двох українських кандидатів у Давосі так і не зрозуміла, якими засобами будуть українські лідери приваблювати в Україну іноземних інвесторів.

Зокрема, австрійська «Ді Прессе» цитує іноземних банкірів, котрі відвідали минулої п’ятниці на Давоському форумі український ланч Віктора Пінчука. Керівник східноєвропейського департаменту «Дойчебанку» Петер Тільс, реагуючи на телевиступ Віктора Януковича, зауважив: «Я не розумію, якими засобами він хоче привернути іноземних вкладників до України?». А телевиступ Юлії Тимошенко, який був значно емоційніший, викликав у американських банкірів лише запитання: «А скільки їй років?»– і не більше. Хоча один із західних консультантів із менеджменту, якого цитує австрійська газета, також зауважив на цьому давоському пінчуківському ланчі щодо Тимошенко: «Вона дуже гарно говорить», і тут же віддав перевагу українському борщу. «Справді, – резюмує «Ді Прессе», – програми обох кандидатів близькі..., і країна стоїть від початку економічної кризи на грані банкрутства». А тут ще банки націоналізуються... Але український борщ, сало і горілка були на ланчі Віктора Пінчука поза конкуренцією, зауважує «Ді Прессе».

Впливова лондонська «Таймз» стверджує, що «українське майбутнє вже не помаранчеве, якщо Україна згодна на повторну спробу Януковича», в якого, хоча й неприваблива біографія, але зате більше надійності, аніж у Тимошенко, котра не лише втрачає перспективу з наближенням 7 лютого, але й «має серйозну неузгодженість між словами й діями». «Таймз» зауважує, що українські виборці у своїй більшості не вірять словам Тимошенко, бо розчаровані й не побачили обіцяних у 2004 році реформ. Одним словом, звертає увагу лондонське видання, «від Юлії стомилися». «Таймз» також вважає, що вже перед 7-им лютого один переможець українських виборів визначився: «це Кремль». «Росія нетерпляче натисне на газову концесію української транзитної мережі до Європи і на продовження перебування російського флоту в Севастополі після 2017 року... І пані Тимошенко, і пан Янукович уже запевнили Москву у більшій прагматичності й конструктивності стосунків після 5 років напруження при Президентові Ющенку», – завершує «Таймз».

Російська газета «Комерсант» наголошує, що Юлія Тимошенко заради перемоги 7 лютого навіть «возз’єдналася з Україною Віктора Ющенка» і спільно з Президентом брала участь у церемонії покладення вінків до пам’ятника українцям, які загинули в боях із Червоною армією під Крутами. Це «супроводжується більш жорсткою націоналістичної риторикою пані Тимошенко, котра пообіцяла продовжити роботу Віктора Ющенка «з відродження національної самоідентифікації». Прем’єр-міністрові навіть здалося, як цитує Тимошенко «Комерсант», що «Президент зі мною погодився» щодо консолідації демократичних сил проти «антиукраїнської кліки» Януковича. Московське видання також зауважує, що «на відміну від своєї суперниці на цих виборах, лідируючий тут Віктор Янукович уникає різких кроків і гучних заяв, не вступаючи в полеміку з Юлією Тимошенко». На думку «Комерсанта», Янукович «тисне» останнім часом переважно «на російську мову і обіцяє новий закон «Про мови», де російській, мовляв, будуть надані всі можливості для «нормального» функціонування в Україні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG