Доступність посилання

ТОП новини

«На голці». Експерти ООН: оціночна кількість ін’єкційних наркоманів в Україні - 290 тисяч


Майже 300 тисяч українців є ін’єкційними наркоманами. Таку статистику наводять експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я. міністерство охорони здоров’я України нараховує вдвічі меншу кількість ін’єкційних наркозалежних.

Невтішні оцінки

Спеціальні соціологічні та інші дослідження визначили кількість споживачів ін’єкційних наркотиків у діапазоні 230 тисяч – 360 тисяч осіб. Тож середня оцінка, яку тепер використовують фахівці, - 290 тисяч осіб. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів Юрій Кобища, фахівець Всесвітньої організації охорони здоров’я. Водночас він зазначив, що загальне число українців, які не лише «сидять на голці», а вживають і інші наркотики точно визначити фактично неможливо. «Тут розрахунки більш складні. Бо треба враховувати неін’єкційних наркоспоживачів, а поле дуже швидко змінюється. Такі оцінки робити дуже важко», - пояснив він.

На офіційному обліку у наркодиспансерах перебуває нині 85 тисяч хворих, з них 97% - це ін’єкційні наркомани, звітує Владислав Табачников, директор науково-дослідного інституту соціальної й судової психіатрії та наркоманії. «Найбільша кількість залежних нараховується в Дніпропетровській області – 13446, у Донецькій – 10163, в Одеській 7550. У Києві - 9097. За офіційними даними, кількість зареєстрованих ВІЛ-інфікованих серед наркоманів - 76 тисяч. Із них 47 тисяч, тобто більше 60%, – споживачі саме ін’єкційних наркотиків».

Якщо людина стає наркоманом (а це трапляється здебільшого серед молоді) , то всі витрачені на неї державні гроші (освіта, медичне забезпечення) виявляються фактично викинутими в трубу, каже економіст Олександр Жолудь. «Лікуванням займаються державні та приватні різноманітні фонди, для пацієнта лікування може бути безкоштовним. Але це витрати для бюджету. Проблемою тут є ще й наскільки ефективним є лікування, вплив на хворого». Також, за словами економіста, збитки бюджету приносить і тіньовий продаж наркотичних речовин, які мають аналоги, що виробляються в легальній частині економіки.

Минулого року правоохоронці викрили 80 злочинних угрупувань, які займалися наркоторгівлею. Половину з них вже направили до суду, зазначає Олег Шкутяк, заступник начальника департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України. «За рік по Україні вилучено понад 10 тон наркотиків – від марихуани до макової соломки та героїну», - зазначив він.

Позбавлення залежності

Кожен 150-ий українець, за даними експертів, «сидить на голці». Частина ін’єкційних наркоманів віддає перевагу опіуму та героїну. Однак таких – меншість, бо ці речовини досить дорогі.
Тож більшість вживають витяжку з макової соломки, кажуть вітчизняні наркологи.

Наркоманія (при всій своїй складності) – хвороба, яку можна лікувати, переконує нарколог Андрій Карачевський. Успішною медики вважають таку терапію, після якої третина пацієнтів більше не вживає наркотиків. «Хвороба ця лікується, є різні методи лікування. Звертаються за допомогою частіше разом із родичами, які мотивують, але буває, що і самі. Якщо залежність у людини від опіатів, то є методики детоксикації, які полегшують перенесення абстинентного синдрому, позбавлення від фізичної залежності, є методики замісної терапії. Важливими для всіх видів залежності є методики реабілітації, психотерапії, які направлені на те, щоб позбавити людину психічної залежності, повернути її до життя».

Якою б фаховою і сучасно обладнаною не була реабілітаційна клініка, якщо сам хворий не матиме твердого бажання «злізти з голки», йому нічого не допоможе. У цьому на власному досвіді переконався дніпропетровець Олексій, якому вдалося позбутися залежності. «Одужання наркомана залежить від того, чи визнає він наявність великих проблем - того, що він опинився у глибокій кризі. Він має звернутися по допомогу і до лікарів, і до тих рідних людей, котрі здатні звернути його з цієї фатальної дороги. Хворий має повернути собі право бути людиною. Коли він колеться, відбирає права і в інших (краде, обманює тощо), і в себе, бо це вже неповноцінна людина. Вона дозволяє ставитися до себе таким чином, що її права не враховують», розмірковує Олексій.

Наркоман, як будь-яка хвора людина (навіть якщо вона перебуває за ґратами), має право на кваліфіковану і своєчасну медичну допомогу, зазначає правозахисник Дмитро Гройсман. «Якщо люди позбавлені волі (або в ізоляторі тимчасового тримання, або в слідчому ізоляторі, або у виправній колонії) є хворими на наркоманію і не отримують медичної допомоги (вона включає і замісну терапію), тоді порушуються їхні права на медичну допомогу. В Україні є великі проблеми з доступом до комплексного лікування наркотичної залежності в місцях позбавлення волі», - стверджує правозахисник.

Щорічно кількість наркоманів в Україні зростає, за даними експертів, приблизно на 10%. Вік, у якому починають вживати наркотики, – 13-15 років. Після того, як людина «сідає на голку», вона живе в середньому сім років.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG