Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відкрилась виставка цінностей, повернених до України з-за кордону


Сьогодні в Києві відкривається виставка культурних цінностей, повернутих в Україну протягом останніх десяти років. Як повідомили в Державній службі контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон, до України повернули понад 500 тисяч одиниць архівних документів, книжок, творів мистецтва, меморіальних пам’яток, предметів археології.

Їх привезли з Австралії, Бразилії, Великобританії, Венесуели, Канади, Німеччини, Росії, США, Швейцарії, Франції.

Серед цінностей, які були вивезені нацистами з українських музеїв, бібліотек, архівів під час Другої світової війни, на виставці представлять скіфське дзеркало, вивезене з Чернігівського історичного музею, фрагменти фресок Михайлівського Золотоверхого собору, книжки з бібліотеки митрополита Флавіана (Києво-Печерська лавра), рукописи Тараса Шевченка, включаючи його автографи, археологічну колекцію ХІV-ХV століть, що була вивезена з Херсонського краєзнавчого музею, колекцію декоративно-ужиткового мистецтва народностей Криму, що зберігалася у Музеї народознавства у Відні.

Виставка «Врятовані, збережені та повернені» відкрита в Меморіальному комплексі «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни» у Києві.
XS
SM
MD
LG