Доступність посилання

ТОП новини

Чому Ющенко підписав закон про вибори?


Віктор Ющенко підписав зміни до закону про вибори Президента, враховуючи небезпеку зриву цих виборів, заявила речниця глави держави Ірина Ванникова.

«Нині склалася ситуація, коли вибори Президента опинилися під загрозою. Тому Президент України підписав зміни до закону про вибори Президента, ухвалені парламентом, розуміючи його недосконалість, щоб гарантувати право кожного громадянина висловити свою позицію в день виборів відповідно до Конституції», – сказала Ванникова.

Вона також нагадала, що Президент подавав свій варіант закону, але він не був підтриманий.

Діючий закон, наголосила Ванникова, створював підстави для зриву виборів через неявку членів виборчих комісій на засідання у день голосування, адже норма цього закону про правочинність засідання комісії за умови присутності на засіданні не менше 2/3 її членів створює «загрозливу ситуацію», коли виборчі дільниці не будуть відкриті для голосування через умисну неявку членів комісії від одного із кандидатів.

Крім того, за словами Ванникової, було можливим затягування у визначенні результатів виборів – через відмову представників одного із кандидатів у комісіях підписувати протоколи підрахунку голосів та встановлення результатів голосування у виборчому окрузі.

«Зважаючи і на ці ризики, Президент України ухвалив рішення підписати ухвалені Верховною Радою зміни до виборчого законодавства», – сказала прес-секретар.

Сьогодні Президент Віктор Ющенко підписав закон про внесення змін до закону «Про вибори Президента України», ухвалений напередодні 233 депутатами Верховної Ради. Ці зміни, зокрема, передбачають вилучення із закону про вибори норми, відповідно до якої засідання виборчої комісії є повноважним, якщо в ньому бере участь не менше 2/3 її складу.

Прем’єр Тимошенко раніше закликала Президента не підписувати цей закон і накласти на нього вето, бо, за її словами, документ відкриває шлях до фальсифікацій на виборах.

Тимошенко обіцяє «піднімати людей» у разі фальсифікацій на виборах

Кандидат на посаду Президента України Юлія Тимошенко заявляє, що готова вивести своїх прибічників на вулиці в разі, якщо другий тур президентських виборів відбудеться нечесно.

Прем’єр-міністр Юля Тимошенко, сьогодні на прес-конференції, відповідаючи на запитання, чи можна очікувати на новий Майдан у разі перемоги на виборах її конкурента заявила: «Якщо нам не вдасться в технічному й організаційному порядку забезпечити чесне волевиявлення людей i чесне підтвердження цього волевиявлення, ми підніматимемо людей. У цьому немає ніяких сумнівів».

Прем’єр додала, що зі свого боку почне всі можливі дії для недопущення фальсифікації результатів виборів.

За словами Тимошенко, для того, щоб вибори були законними, «необхідно відмовитися від цих змін до закону (про вибори президента)».

Вчора Верховна Рада 233 голосами внесла зміни до закону про вибори Президента. Зокрема, із закону вилучили норму, відповідно до якої засідання виборчої комісії є повноважним, якщо в ньому бере участь не менше дві третини її складу. Прем’єр Тимошенко закликала Президента не підписувати цей закон і накласти на нього вето.

Янукович називає ознакою слабкостi заяву Тимошенко про масові протести

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович прогнозує нечисленність можливих масових акцій протесту, які має намір ініціювати прем’єр Юлія Тимошенко у разі фальсифікації результатів виборів Президента.

«Не підуть люди ні на який «майдан». Людям набридла її неправда, авантюрна політика та її нездатність ефективно керувати урядом… Якщо підуть, то одиниці – охочі до тих же страв, які полюбляє Тимошенко: бруд, неправда, наклеп і обман – от таке товариство може там зібратися. Нормальні люди туди не підуть», – сказав Янукович сьогодні на Дніпропетровщині.

Також він заявив, що якщо такі акції протесту будуть справді організовані, це свідчитиме про слабкість Тимошенко. «Це ознака її слабкостi i розумiння того, що вона програє. I вже не просто днi, залишилися години до настання їхнього (влади) кiнця», – заявив Янукович.

Тимошенко виключає вплив ззовні на вибори Президента

Кандидат у Президенти, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, відповідаючи на прес-конференції на запитання, чи вона бачить вплив США чи Росії на президентські вибори в Україні сказала: «Я переконана, що на хід виборчого процесу в Україні жодна інша країна не впливає. Впливають тільки українські політики. З одного боку одні політики захищають демократію в Україні, а інші просто її кладуть під коток й, по суті, знищують на корені».

Прем’єр-міністр зазначила, що інші країни не втручаються у внутрішні політичні процеси в Україні й поводяться абсолютно коректно із цього погляду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG