Доступність посилання

ТОП новини

Румунія готова до участі в американській системі ПРО


Прага – Президент Румунії Траян Бесеску заявив, що його країна готова прийняти в себе американські ракети-перехоплювачі, що складуть частину майбутньої системи протиракетної оборони США в Європі.

Виступаючи сьогодні на засіданні Верховної ради оборони Румунії, Траян Бесеску заявив, що його країну офіційно запросив узяти участь у системі протиракетної оборони президент США Барак Обама.

«На території Румунії буде розміщено наземні перехоплювачі як один із компонентів протиракетної системи. Календар, узгоджений із американською стороною, передбачає поставити на чергування ці об’єкти на території нашої країни від 2015 року», – сказав президент Румунії.

За його словами, Бухарест погодився на участь у новій системі, бо вона «захистить усю румунську територію».

При цьому Бесеску особливо наголосив, що цю систему не можна розглядати як ворожу щодо Росії.

Президент додав, що запрошення від Обами передала заступник державного секретаря США з питань контролю за озброєнням і міжнародної безпеки Еллен Таушер, яка нині перебуває в Бухаресті разом із групою американських експертів.

Рішення про участь Румунії в американській системі ПРО ще має затверджувати її парламент.

США не відмовляються від планів протиракетного захисту

Наразі не ясно, чи заява Бесеску означає, що адміністрація Обами вже вирішила, де саме вона хотіла б розмістити елементи нової системи протиракетної оборони в Європі.

У жовтні минулого року в Румунії побував віце-президент США Джозеф Байден, який тоді представляв у низці країн Середньої Європи новий американський план протиракетного щита замість попереднього.

Раніше минулого року США заявили про перегляд своїх планів розташування елементів системи ПРО в Європі, відмовившись, зокрема, від розгортання бази ракет-перехоплювачів у Польщі та встановлення радара в Чехії.

Натомість у Європі мають розмістити мобільні протиракетні системи спершу морського, а наступними роками й наземного базування.

Ці плани, як і попередні, спрямовані проти ймовірного ракетного нападу на США та їхніх союзників у Європі з боку таких режимів, як Ірану чи Північної Кореї.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG