Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент США Байден заспокоює «нову Європу»


Президент Польщі Лех Качинський (ліворуч) та віце-президент США Джо Байден. Варшава, 21 жовтня 2009 р.
Президент Польщі Лех Качинський (ліворуч) та віце-президент США Джо Байден. Варшава, 21 жовтня 2009 р.

Прага – Американський віце-президент Джозеф Байден розпочав свій другий європейський тур візитом до Польщі. А у четвер він має виступити з важливою доповіддю в румунській столиці Бухаресті. Візит закінчиться у Чехії. Мета цієї подорожі – переконати європейців, що попри те, що США «перезавантажили» свої відносини з Росією, так би мовити, з чистого аркуша, це не відбувається за рахунок східноєвропейців. Звичайно, неабияку роль у цьому візиті відіграє нова програма Протиракетної оборони, про яку нещодавно оголосив американський президент Барак Обама.

Система протиракетної оборони, про яку так багато говорили і котра так і залишилася лише теорією, все ж таки була каменем спотикання в американсько-російських відносинах. Дехто навіть сказав би, що сама ця ідея була кісткою в російському горлі. І ось новий американський президент Обама, вислухавши, як науковців, так і військових, вирішив, що стара програма відкидається, а на її місце приходить зовсім інша програма, котра частково базуватиметься на воді і частково на суші. У Кремлі вітають такий крок, а інші кричать про американську капітуляцію перед примхливою Росією.

Невдовзі після цього група східноєвропейських політиків та світочів, серед них колишні президенти Польщі та Чехословаччини Лех Валенса і Вацлав Гавел з’являються в західній пресі з відкритим листом, в якому закликають США не кинути їх на поталу в той час, коли Росія все агресивніше поводить себе на міжнародній арені.

Польща готова брати участь в новій системі ПРО


І ось ніби у відповідь на цей лист приїздить віце-президент Байден. Дає інтерв’ю польській газеті «Жечпосполіта», в якому запевняє, що США не підпишуть ніяких договорів із Росією, які можуть піти на шкоду американським партнерам у Східній Європі. І головне – пояснює нюанси нової системи протиракетної оборони, які «технічно перевірені і надійні».

Польща погоджується на нові умови протиракетної оборони і збирається брати у цій програмі участь, заявив прем’єр-міністр Дональд Туск. «Польща вважає цей проект нової конфігурації протиракетної оборони дуже цікавим і потрібним. Ми готові брати в ньому участь на тій стадії, яка є для нас властивою», – зазначив голова польського уряду.

Мати елементи протиракетної оборони на своїй території для Польщі і Чехії символізувало б підвищений рівень безпеки щодо Росії. І побоювання цих країн можна зрозуміти, каже Франтішек Шульг, автор книги про систему протиракетної оборони. «Це психологічний момент, – наголошує він. – З огляду на їхнє минуле, напади, історію СРСР, сфери впливу, поляки і чехи хочуть мати більші гарантії безпеки. Росію ще й далі бояться».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG