Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент США: аналіз російського занепаду


Віце-президент США Джозеф Байден
Віце-президент США Джозеф Байден

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах підкреслено спокійно відреагував Білий дім на протести Москви щодо відвертих висловлювань віце-президента Джозефа Байдена щодо Росії та її невтішних перспектив. Свою оцінку Байден дав в інтерв’ю газеті «Волл-Стріт Джорнел».

Москва, мабуть, тому обурилася, що це інтерв’ю віце-президента Джозефа Байдена американській діловій газеті «Волл-Стріт Джорнел» наспіло невдовзі після візиту президента Барака Обами до російської столиці, де він і президент Дмитро Медведєв домовилися «перезавантажити» міждержавні відносини. Аж ось Байден, даючи інтерв’ю впливовій бізнес-газеті після подорожей до Києва й Тбілісі, висловив думки, неприємні для Москви.

Віце-президент Джозеф Байден, зокрема, вважає, що Росія змушена буде домовлятися зі Сполученими Штатами з огляду на власне кепське внутрішнє становище: «(Вона) має піти на вельми важкі, розраховані рішення. У них скорочується населення, занепадає економіка, банківський сектор і структура такі, що, очевидно, не виживуть у наступні 15 років. (Російські лідери) опинилися у ситуації, коли світ змінюється у них на очах, а вони далі тримаються за конаюче, застаріле минуле».

Втрата імперії і глобального впливу

Джозеф Байден зауважив, що Москві важко погодитися з фактом втрати імперії. Віце-президент США наголосив, що адміністрація президента Барака Обами не піде ні на які компроміси з Кремлем в обмін на поліпшення стосунків і відкидає так звану «сферу упривілейованих інтересів», проголошену Москвою після війни з Грузією.

Росія сама зацікавлена у поліпшенні відносин, каже Байден, оскільки її глобальний вплив істотно зменшився, і Кремль усвідомлює це. Віце-президент висловив упевненість, що стратегічна перевага США допоможе переконати Москву піти на скорочення ядерного арсеналу, бо він надто дорого коштує, протистояти разом з Америкою ядерним програмам Ірану й Північної Кореї і послабити тиск на країни так званого «ближнього зарубіжжя». Мовляв, навіть Білорусь, яку Байден назвав «протекторатом Росії», прагне довести свою незалежність.

Відомо, що Сергій Приходько, чільний зовнішньополітичний радник президента Медведєва, вимагав, щоб Білий дім роз’яснив, хто визначає закордонну політику США: президент чи члени його команди. Це був досить прозорий натяк. Однак Білий дім ніяк не спростовував відвертого аналізу, викладеного Байденом.

Росія співпрацюватиме?

Роберт Ґіббс, прес-секретар президента США, сказав лише, що «президент і віце-президент вважають, що Росія співпрацюватиме з нами не від слабкості, а в ім’я власних національних інтересів». Ґіббс нагадав заяву президента Барака Обами у Москві про те, що Сполучені Штати зацікавлені у такій Росії, «яка була б ефективнішим партнером у вирішенні спільних проблем, включно з такими, як скорочення ядерних арсеналів, охорона вразливих ядерних матеріалів, протистояння ядерним програмам у Північній Кореї та в Ірані, подолання озброєного екстремізму і сприяння глобальній безпеці та економічному зростанню».

Газета «Нью-Йорк Таймс» зауважує з приводу інтерв’ю Байдена, що він «виступив одразу після відвідин України й Грузії, здійснених з метою запевнити ці країни, що американська підтримка їхньої незалежності не зменшиться внаслідок спроб США поліпшити відносини з Росією».

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG