Доступність посилання

ТОП новини

Із чим поїхав і що залишив Джозеф Байден?


Київ – Перспектива євроінтеграції України, енергетична безпека, американсько-російські відносини й українська внутрішня політика. Ці теми були головними під час візиту Джозефа Байдена. Упродовж триденного перебування у Києві віце-президент США зустрівся із Президентом Віктор Ющенком, Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, спікером Володимиром Литвином, опозицією, а також із бізнесменами. Після чого у середу відлетів до Тбілісі.

«Перезавантаження» відносин із Росією не здійснюватиметься за рахунок України. Це, мабуть, була одна з головних тез, сказаних віце-президентом Сполучених Штатів Джозефом Байденом під час візиту до Києва.

«Ми працюємо над «перезавантаженням» наших стосунків із Росією. Але хочу Вас і весь народ запевнити, що це не буде за рахунок України, скоріше навпаки, – зазначив Байден. – Я переконаний, що це буде корисно для України. Більш змістовні стосунки з Москвою можуть розвіяти думку про нульовий результат щодо наших відносин із сусідами Росії».

Джозеф Байден заявив також, що адміністрація нового президента Сполучених Штатів підтримує євроінтеграційні прагнення України.

Віктор Ющенко і Джозеф Байден (зліва). Київ, 21 липня 2009 р.
Йшлося і про енергетику. «Українська демократія залежить від енергетичної безпеки більше, ніж від будь-якого іншого вектора», – переконаний віце-президент США. Тож, на його думку, цю сферу необхідно реформувати. Україна й Сполучені Штати домовилися провести засідання робочої групи із енергобезпеки до кінця цього року.

Джозеф Байден неодноразово звертався до теми внутрішньої політики в Україні, а саме – до відсутності порозуміння між українськими лідерами.

«Якби поет Шевченко сьогодні побачив Україну, що б він про неї написав? Я впевнений, що він би зрадів її відкритості, плюралізму, свободі преси. Він би пишався животворним громадянським суспільством. Проте він би також хотів знати, чому уряд не демонструє таку саму політичну зрілість, яку демонструють люди. Чому є розкол у спілкуванні між лідерами, і ці суперечки заважають прогресу?» – сказав пан Байден.

Без прориву

Візит Джозефа Байдена не став проривним. Однак сигнал підтримки від Вашингтона Київ отримав, прокоментував для Радіо Свобода колишній заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

Це візит, на його думку, «який дав сигнал, що США зацікавлені у стабільності України. Це не є якимось проривним візитом, що привів до якихось історичних результатів. Але він показує: якщо Україна вестиме адекватну, збалансовану зовнішню політику, США будуть її стратегічно підтримувати».

Заяви Байдена не вплинуть на американсько-російські відносини


Джозеф Байден їхав до України, щоб заспокоїти її після візиту Барака Обами до Москви, і це йому вдалося, вважає російський політолог Станіслав Бєлковський. А заяви, які пролунали з вуст віце-президента США, на думку пана Бєлкоського, ніяким чином не позначаться на американсько-російських відносинах.

«Зараз Вашингтон зацікавлений у тому, щоб контролювати російську еліту за допомогою якісно нових чинників і технологій. І ці чинники й технології будуть задіяні незалежно від результатів візиту Джо Байдена в Україну, – каже Станіслав Бєлковський. – Головною метою Джозефа Байдена було заспокоїти Україну, і він з цим упорався. Тим часом, Барак Обама буде заспокоювати Росію. І таким шляхом виконуватиметься нова стратегія глобального американського домінування».

Візит Джозефа Байдена – це перший приїзд американського посадовця такого рівня до України, після обрання Сполученими Штатами нового президента.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG