Доступність посилання

ТОП новини

До силового сценарію готуються всі. Про всяк випадок...


У наметах Партії регіонів перед будинком ЦВК лише високі дужі чоловіки, Київ, 5 лютого 2010 року
У наметах Партії регіонів перед будинком ЦВК лише високі дужі чоловіки, Київ, 5 лютого 2010 року

Київ – Політичні сили погрожують опонентам масовими акціями протесту. Про неспокійну ситуацію свідчить і той факт, що перед другим туром виборів Президент Віктор Ющенко посилив заходи безпеки. Зокрема, за його наказом внутрішні війська взяли під охорону будівлю Центрвиборчкому зовні, а Державна служба охорони посилила заходи безпеки зсередини. Ситуацію значно ускладнила зміна Закону про вибори Президента, яка відбулася за два дні до голосування.

Політична напруженість ускладнюється тим, що найпотужніші силові структури – міліція й армія – залишаються без легітимних керівників. Обидва міністерства очолюють не міністри, а виконувачі обов’язків. За таких умов, каже політолог Кость Бондаренко, вирішальний вплив на силові відомства зберігає чинний Президент.

«Якщо говорити про стан справ у силових структурах, то можна відзначити, що немає керівництва. Немає вольових лідерів, які б могли взяти на себе відповідальність і віддати відповідні накази, тому можна сказати, що навряд чи силові структури в ході цієї кампанії відіграватимуть якусь помітну роль. Тому я думаю, що заяви про силовий варіант – це наслідки параної, яка панує в обох виборчих штабах», – каже Кость Бондаренко.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Гриневецький каже, що високопосадовці в погонах зараз намагаються дистанціюватися від політики та політиків.

«Генералітет там, де я спілкуюся через комітет по своїх обов’язках, відчуває себе абсолютно прагматично. І немає ніяких підстав говорити про якийсь силовий варіант. За їхніми доповідями я не відчуваю, що є проблема політичного тиску на них», – каже Сергій Гриневецький.

«Майданьєрос» як засіб перестраховки

Зараз команди кандидатів на Президента звинувачують одне одного в підготовці до силового варіанту.

Так, в. о. міністра внутрішніх справ Юрій Луценко, наближений до БЮТ, заявляє, що Партія регіонів сконцентрувала на території Київської області близько 2 тисяч колишніх співробітників силових та охоронних структур.

Натомість регіонали твердять, що б'ютівці готуються звозити до столиці прихильників Юлії Тимошенко, готуючись до масових акцій.

Утім, на думку політолога Костя Бондаренка, ці приготування свідчать не так про підготовку до силового сценарію, як про намагання убезпечитися від несподіванок. Також подібним чином претенденти на президентську посаду намагаються попередити опонентів про серйозність своїх намірів.

«Насправді я думаю, що це для перестраховки, – каже політолог. – Регіонали бояться, що силовий ресурс буде залучати Тимошенко, а б'ютівці бояться, що Янукович».

Фаховий підрахунок голосів проти деструктиву


Голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко каже, що політична ситуація в країні значно ускладнилася після того, як було підписано зміни до закону про президентські вибори.

За словами Гриценка, загроза силового сценарію є, проте він не захотів деталізувати цю інформацію. «Деструктивні сценарії можливі, – каже він. – Але обговорювати їх не хочу. Вважаю, що їх треба упереджувати й локалізовувати».

У такій невизначеній ситуації багато що залежить від того, наскільки чесно пройде голосування й відбудеться підрахунок голосів. Отже, подальший розвиток подій у значній мірі зумовлений тим, наскільки професійними виявляться члени виборчих комісій.

Силового варіанту намагаються уникнути всі залучені у виборчому процесі сили. Проте вони готуються до того, що перемогу доведеться виборювати не лише на виборчих дільницях. Про всяк випадок.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG