Доступність посилання

ТОП новини

Це міф, що платні дороги можуть змінити ситуацію в Україні – Гуржос


Про це голова Державної служби автомобільних доріг України Вадим Гуржос заявив в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, в усіх країнах світу концесійні (платні) дороги складають не більше 1% від загальної мережі.

Характеризуючи нинішню ситуацію з дорогами в країні, Гуржос зазначив, що в державі «170 тисяч кілометрів доріг, 75% з них потребують капітального ремонту і реконструкції… Сьогодні в середньому капітальний ремонт дороги 1-ої категорії – це мільйон доларів за кілометр. Ми маємо приклади по трасі Київ-Чоп: виходить 800 тисяч євро за кілометр, все перевірено-перепровірено міжнародними організаціями, всі експертизи пройшли. Ми витрачаємо там приблизно 800 тисяч євро на кілометр, тобто більше мільйона доларів. Півмільйона йде на дорогу 2-категорії…».

Голова Державної служби автомобільних доріг покаржився, що «не вистачає коштів. Оці 170 тисяч, які збудовані за радянських часів, потребують кожні 5 років поточних ремонтів, кожні 12 років – капітальних ремонтів. Капітальний ремонт – це фактично нове будівництво в межах уже існуючої смуги відводу і смуги руху, з заміною дорожнього одягу, усіх шарів асфальто-бетону, з додатковими заходами з безпеки руху. На все це потрібні кошти. Коштів хронічно не вистачає».

За 18 років на дорожню галузь, за словами Гуржоса, «виділялось коштів в десятки разів менше, ніж передбачено нормативами. Це серйозна проблема. І це якраз та відповідь на всі питання».

У 2009-му, кризовому році, розповів Гуржос, «фінансування ми отримали в в 2 рази менше, ніж передбачалося Міністерством фінансів на початку року. Більше того, ми мали велику неприємність із достроковим поверненням кредитів з 2007 року… Мова йшла про мільярд доларів. В цій ситуації ми зробили все, щоб уникнути дефолту».

«Ми витрачаємо кожен рік на капітальні й поточні ремонти в середньому 4-5 мільярдів – це максимум. Це є проблема. У нас дороги зникнуть швидше, ніж ми їх відбудуємо», – сказав Голова Державної служби автомобільних доріг.

А ось цифра, яку навів Гуржос, розповідаючи, як нинішні погодні умови впливають на витрати на дорогах: «Коли іде сніг, одна доба нам коштує в кожній області від мільйона до двох мільйонів гривень, а в нас 26 областей».

XS
SM
MD
LG