Доступність посилання

ТОП новини

Київську книгарню «Сяйво» захопили невідомі в масках


Київ – Книгарню «Сяйво», що в самому центрі Києва, захопили невідомі в масках. Звільнити приміщення вдалося лише тоді, коли до крамниці приїхали народні депутати.

Увечері 8 лютого близько 50 невідомих чоловіків забігли до книгарні «Сяйво» й заблокували вхід. Серед них, кажуть співробітники книжкової крамниці, бачили й нового орендодавця – щоправда, він зник, коли до «Сяйва» прибула міліція. Невідомі звільнили приміщення магазину лише з появою народних депутатів.

Нині адміністрація книгарні переконана, що незабаром ситуація може повторитися. Водночас у Верховній Раді «Сяйво» пообіцяли захистити.

Співробітників силою виганяли на вулицю

Група невідомих у масках увірвалася до «Сяйва» за 20 хвилин до закриття книгарні. Вхід перекрили, а деяких співробітників магазину виносили на вулицю разом зі стільцями, на яких вони сиділи. З вітрин прибрали листівки із закликами про допомогу (вони висіли на склі з попередніх акцій на захист книгарні).

За словами представника книгарні «Сяйво» Костянтина Климашенка, серед нападників був і новий власник приміщення. Він і більше половини невідомих зникли, коли до магазину під’їхала міліція. «Коли ми підійшли до книгарні, все було заблоковано. Нам до цього повідомили, що невідомих було близько півсотні, і серед них так званий «новий» директор Ростислав Корнієнко», – розповів Костянтин Климашенко.

Кілька чоловіків таки залишилися у приміщенні. Разом зі співробітниками «Сяйва» та представниками ЗМІ вони пробули в книгарні до ранку, поки не прибули народні депутати.

Участь парламентарів у розв’язанні ситуації довкола книгарні ініціював на ранковому засіданні Верховної Ради віце-спікер Микола Томенко. Він закликав втрутитися народного депутата Кирила Куликова, який очолює Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування обставин порушення Конституції України та законів України посадовими особами Київської міської ради.

У парламенті обіцяють захистити

Народні депутати пообіцяли розглянути ситуацію довкола книгарні «Сяйво» на найвищому рівні. «Цього тижня звучатиме звіт тимчасової слідчої комісії щодо ситуації в Києві. Ми сподіваємося, що розглянуть також проблеми культури, проблему «Сяйва» зокрема», – має надію народний депутат Ірина Геращенко, яка також побувала в книгарні. «Скоро в нас буде така ситуація, коли українці і справді вважатимуть Чехова поетом, бо не буде, де в столиці книжку купити», – зіронізувала вона.

Зв’язатися з новим орендодавцем, а за сумісництвом другим директором «Сяйва», не вдалося. Його контактів не має навіть адміністрація магазину, та й до суду він не з’являється. От і напередодні на черговому судовому засіданні були присутні лише представники книгарні.

Боротьба за книгарню «Сяйво» триває вже кілька років. У вересні 2009-го орендоване книгарнею приміщення столична влада продала з аукціону новому власнику. В адміністрації «Сяйва» про такий перебіг подій довідалися лише через кілька місяців. Приблизно тоді на адресу книгарні від нового власника надійшла вимога звільнити приміщення з 1 січня 2010 року. Дирекція «Сяйва» подала до суду, зазначивши, зокрема, що новий орендодавець порушив парламентський мораторій на виселення книгарень та підприємств книгорозповсюдження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG