Доступність посилання

ТОП новини

У Рахунковій палаті закликають негайно переглянути видатки на Євро-2012


Логотип і гасло Євро-2012
Логотип і гасло Євро-2012

Київ – У Рахунковій палаті України заявляють про необхідність негайного перегляду бюджетних видатків, спрямованих на фінансування Євро-2012. Водночас у відомствах, які займаються підготовкою чемпіонату, запевняють, що кошти витрачаються планово і за призначенням.

За словами голови Рахункової палати України Валентина Симоненка, кошти державного бюджету, призначені для Євро-2012, витрачаються неефективно, і чемпіонат може незабаром опинитися під загрозою зриву.

Валентин Симоненко розповів, що з держбюджету вже витратили не один мільярд гривень на організацію проведення чемпіонату, хоча очікувалося, що основним джерелом фінансування стануть іноземні інвестиції. Голова Рахункової палати переконує, що на першочергові об’єкти, як-то стадіони чи аеропорти, бюджетні кошти фактично не витрачаються.

«Треба переглянути весь підхід до формування видатків і перетворити Євро-2012 з іміджевого проекту, у променях якого купається нинішня виконавча влада, на міжнародний проект соціально-економічного розвитку, аби це був справжній поштовх для нашої економіки», – зазначає Валентин Симоненко.

Все йде за планом?

Натомість відомства, які готують проведення Євро-2012 в Україні, переконують у протилежному. Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту займається зокрема реконструкцією стадіонів та будівництвом тренувальних баз. Заступник міністра Сергій Драч наголошує, що підготовка проходить за планом, бюджетного фінансування вистачає на всі об’єкти, проблеми наразі лише з реконструкцією НСК «Олімпійський» у Києві.

«Ситуація під контролем, лише фінансування по «Олімпійському» дещо відстає від обсягів виконаних робіт. Але уряд вживає всі необхідні заходи, аби покрити заборгованість», – каже урядовець.

Успішною називають підготовку до чемпіонату в місцевому організаційному комітеті Євро-2012 в Україні. Виконавчий директор Іван Федоренко посилається на схвальний відгук щодо підготовчого процесу президента УЄФА Мішеля Платіні. «Платіні сказав, що Польща й Україна готуються до Євро-2012 відповідно до розроблених графіків, в УЄФА задоволені», – зауважує пан Федоренко.

За оцінками УЄФА, досі головними українськими проблемами у процесі підготовки до чемпіонату Євро-2012 залишаються стадіони, готелі, аеропорти та дороги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG