Доступність посилання

ТОП новини

Парламент призначив інавгурацію Януковича на 25 лютого


Верховна Рада вирішила провести 25 лютого урочисте засідання, присвячене складенню присяги новообраним Президентом України Віктором Януковичем.

За ухвалення проекту постанови проголосували 238 депутатів за мінімально необхідних 226. Постанову підтримали в повному складі фракції Партії регіонів, комуністів, блоку Литвина, а також 15 депутатів від блоку «Наша Україна – Народна самооборона», один із фракції БЮТ, а також три позафракційні депутати.

Документ передбачає внести зміни до Календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради шостого скликання. Урочисте засідання має початися о 10:00.

Порядок проведення інавгурації передбачає присутність почесних гостей, серед яких зокрема голова Центральної виборчої комісії й голова Конституційного Суду.

Після складення присяги новообраний Президент проголошує звернення до українського народу – інавгураційну промову.

У день проведення урочистого засідання Верховна Рада не розглядає інших питань.

14 лютого Центральна виборча комісія визнала 59-річного лідера Партії регіонів Віктора Януковича Президентом за підсумками виборів. Штаб іншого кандидата – прем’єра Юлії Тимошенко заявив, що оскаржуватиме результати виборів у суді.

Ющенко каже, що не піде на інавгурацію Януковича

Президент Віктор Ющенко не має наміру відвідувати урочисте засідання Верховної Ради, на якому має скласти присягу новообраний глава держави Віктор Янукович.

«Не планую», – сказав Ющенко, відповідаючи на запитання про те, чи збирається він відвідати інавгурацію.

Водночас глава держави заявляє, що після церемонії буде правильно зустрітися з Януковичем для передання справ. «Очевидно ця зустрiч... це демонстрація того, що Україна отримала нового Президента», – наголосив Ющенко.

Вiн зауважив, що хотiв би передати справи, «як це має бути за нормальних обставин».

До ВАСУ надійшов позов Юлії Тимошенко

До Вищого адміністративного суду України (ВАСУ)надійшла скарга Юлії Тимошенко на встановлення результатів президентських виборів, повідомили в прес-службі ВАСУ.

За повідомленням, канцелярія суду зареєструвала позов. Автоматична система має визначити суддю-доповідача у справі.

Скаргу БЮТ на дії Центральної виборчої комісії зі встановлення та оголошення результатів виборів Президента України розглядатиме весь склад ВАСУ.

На розгляд позову передбачено два дні. Найімовірніше засідання відбуватиметься у відкритому режимі, за участю преси.

Раніше сьогодні Юлія Тимошенко разом із позовною заявою передала кілька картонних ящиків із матеріалами до скарги. За її словами, ці матеріали становлять дев’ять томів.

У переданні матеріалів брали участь народні депутати Андрій Портнов і Володимир Пилипенко.

Штаб Тимошенко вимагає публічного розгляду свого позову у Вищому адмінсуді.

Напередодні, у понеділок, керiвник штабу Олександр Турчинов заявив, що сторона Тимошенко готує велику кількість відеоматеріалів, які підтвердять фальсифікації на виборчих дільницях.

Керівник штабу Тимошенко зазначив, що до участі в процесі буде залучена велика кількість свідків. «І багато інших позицій, фактів і документів, які, ми вважаємо, доведуть суду те, що результати виборів були сфальсифіковані на користь Віктора Януковича», – сказав Турчинов.

За його словами, позов у суді будуть представляти сама Тимошенко, екс-президент Леонід Кравчук, лідер партії «Народний рух України», депутат Верховної Ради від фракції НУНС Борис Тарасюк, депутати від БЮТ Андрій Портнов, Володимир Пилипенко, Сергій Соболєв і Андрій Сенченко.

Ющенко закликає ВАСУ оперативно розглянути скарги на результати виборiв

Президент Вiктор Ющенко просить Вищий адмiнiстративний суд України (ВАСУ) забезпечити законнiсть та оперативнiсть розгляду скарг кандидатiв на посаду Президента щодо встановлення результатiв виборiв, повідомляє прес-служба глави держави.

«Я хочу забезпечити легітимну передачу влади легітимному Президентові», – сказав Ющенко пiд час зустрiчi з головою ВАСУ Олександром Пасенюком.

Ющенко наголосив, що «до нього звернулася один iз кандидатiв на посаду Президента України – Юлiя Тимошенко – з iнформацiєю про те, що, на її думку, пiд час виборiв були допущенi значнi порушення виборчого законодавства», – iнформує прес-служба глави держави.

Партія регіонів встановила чергування у ВАСУ – БЮТ

Партія регіонів встановила чергування біля будівлі та у приміщенні Вищого адміністративного суду України, заявив народний депутат від БЮТ Сергій Власенко.

«Вже декілька днів Партія регіонів встановила депутатське чергування, незрозуміло для чого, незрозуміло на якій підставі, в будівлі Вищого адміністративного суду, виставивши намети і зігнавши туди людей», – сказав парламентар.

Зі свого боку, народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко підтвердив, що сьогодні перебував у приміщенні ВАСУ. За словами депутата, до нього надійшла інформація про те, що БЮТ має намір чинити тиск на суддів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG