Доступність посилання

ТОП новини

Депутати визначили пріоритети: інавгурація без місцевих виборів


Під час пленарного засідання Верховної Ради України, 16 лютого 2010 року
Під час пленарного засідання Верховної Ради України, 16 лютого 2010 року

Київ – Верховна Рада призначила інавгурації новообраного Президента Віктора Януковича на 25 лютого. Відповідну постанову ухвалили попри те, що судове оскарження результатів другого туру виборів лише починається. Водночас, парламентарі скасували вибори до місцевих органів влади. В кулуарах Верховної Ради припускають, що в разі неспроможності створити дієздатну коаліцію дострокові парламентські та місцеві вибори проведуть одночасно восени цього року.

Якщо дату президентської інавгурації парламентарі визначили, то з виборами до органів місцевого самоврядування вчинили навпаки – вибори скасували на невизначений час. Попередньо передбачалося провести місцеві вибори 30 травня. Формальною підставою для скасування виборів стало те, що вони мають фінансуватися окремим рядком у бюджеті, який досі не ухвалено. Проте віце-спікер Микола Томенко побачив у цьому рішенні політичне підґрунтя.

«Вибори до органів місцевого самоврядування можуть відбутися у вересні, жовтні, – розповів бютівський віце-спікер про плани опонентів. – Хтось каже що тоді якась сила зміцніє, якась – ослабне. Але ця політична доцільність немає відношення до закону».

Депутат-нашоукраїнець Анатолій Гриценко вважає, що дату інавгурації треба було поставити у залежність від судового розгляду, а дату виборів навпаки – визначити. «Вибори не перенесено, вибори – скасовано! – наголосив він. – Можливо, внесуть інший документ – і їх призначать. А можливо – і не призначать».

Тимошенко намагається перехопити ініціативу

Тим часом, всупереч намірам Партії регіонів створити нову коаліцію, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що у відставку подавати не збирається і виступила з ініціативою зберегти коаліцію, яка досі формально існує – у складі фракцій БЮТ, НУНС та Блоку Литвина. За словами депутата Тараса Стецьківа про це йшлося під час зустрічі прем’єра з фракцією НУНС.

«Ми ні до чого не домовилися, – розповів він. – Просто, почули точку зору Тимошенко – і тепер, виходимо з того факту, що вона залишається Прем’єр-міністром і буде здійснено зусилля по втримуванню чинної коаліції.

Речник фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський повідомив, що їх політична сила готова до переговорів як про збереження чинної коаліції, так і про створення коаліції нової. За його словами, «голові нашої фракції Ігорю Шарову делеговано права вести переговори з усіма фракціями парламенту».

На запитання – яка коаліція для блоку Литвина пріоритетніша: з регіоналами чи з бютівцями? – в Олега Зарубінського не знайшлося прямої відповіді. «Розказати вам анекдот? – запитав депутат у відповідь і одразу зазначив. – Не розкажу!».

На заваді регіоналам став нашоукраїнський «гетьманат»

Проте позиція фракції НУНС досі залишається невизначеною. Через це, констатує депутат-нашоукраїнець Геннадій Москаль, прогнозувати подальший розвиток коаліційного процесу неможливо. «У нашій фракції 72 особи – і 72 гетьмани, тому прогнозувати рішення фракції, мабуть, і Господь Бог не може», – пожартував він.

За словами пана Москаля, така ситуація створює серйозні проблеми насамперед для регіоналів. «Як казав Ленін, владу головне не захопити, а втримати, – зауважив депутат-нашоукраїнець. – От, чи зможуть Янукович і його команда утримати владу при такій ситуації, яка сьогодні є?».

За таких умов, цілком можливо, що з новим Президентом Януковичем працюватиме чинний Прем’єр-міністр Тимошенко. Проте, на плідність та ефективність їхньої співпраці ніхто не розраховує.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG