Доступність посилання

ТОП новини

Суд зупинив рішення ЦВК про результати виборів


Юлія Тимошенко у вівторок передала ВАСУ документацію щодо порушень у ході виборів
Юлія Тимошенко у вівторок передала ВАСУ документацію щодо порушень у ході виборів
Вищий адміністративний суд України відкрив провадження i прийняв до розгляду скаргу Юлії Тимошенко на встановлення результатів президентських виборів, повідомили у прес-службі ВАСУ. Також суд частково задовольнив клопотання Тимошенко, зупинивши дію рішення ЦВК зі встановлення результатів для забезпечення позову, тобто, до завершення розгляду скарги по суті.

Щодо клопотання прем’єра заборонити Віктору Януковичу складати присягу Президента, то в цій частині клопотання залишили без розгляду, оскільки Янукович не є відповідачем у справі.

ВАСУ почне розглядати оскарження результатів виборів 19 лютого

Вищий адміністративний суд України в середу призначив перше судове засідання у справі за позовом Юлії Тимошенко як кандидата на Президента до Центральної виборчої комісії проти визнання Віктора Януковича обраним Президентом на 11-ту годину в п’ятницю, 19 лютого.

Як мовиться в ухвалі, справа розглядатиметься колегією суддів у складі всіх суддів Вищого адміністративного суду України, крім суддів, які відсутні з поважних причин.

У повідомленні про це прес-служби ВАСУ уточнили, що саме така дата початку розгляду справи пов’язана, перш за все, з тим, що досі не минув строк апеляційного оскарження до Вищого адмінсуду тих виборчих позовів, які розглядалися у Київському апеляційному адміністративному суді як суді першої інстанції.

Крім цього, на час подання позову Тимошенко до ЦВК стосовно встановлення результатів виборів у Вищому адмінсуді не закінчений розгляд своєчасно поданих апеляційних скарг, а рішення в цих скаргах можуть суттєво вплинути на розгляд цього позову.

Також до 19 лютого триває термін, протягом якого інші суб’єкти теж мають право оскаржити «рішення, дії чи бездіяльність» виборчих комісій.

До того ж суд має вирішити велику кількість організаційних питань стосовно судового розгляду цієї адміністративної справи, зокрема, забезпечити ознайомлення всіх суддів ВАСУ з чималим обсягом матеріалів справи.

Позов до ВАСУ «про визнання протиправними дій, бездіяльності та рішення Центральної виборчої комісії, зобов’язання вчинити дії та прийняти рішення» з оскарженням результатів виборів Юлія Тимошенко подала в вівторок. Матеріали цього позову, за словами прем’єра, налічують дев’ять томів.

На розгляд позову передбачено два дні. Швидше за все, засідання відбуватиметься у відкритому режимі, за участю преси.

БЮТ планує внести проект постанови про скасування дати iнавгурацiї

Фракція Блоку Юлії Тимошенко ініціює скасування рішення Верховної Ради про проведення інавгурації новообраного Президента Віктора Януковича 25 лютого. Про це повідомив перший вiце-прем’єр Олександр Турчинов, який очолював виборчий штаб Тимошенко.

«Буквально сьогодні буде внесений проект постанови Верховної Ради від депутатів нашої фракції, демократичної коаліції, якою скасовуватиметься вчорашнє рішення парламенту про проведення 25 лютого інавгурації», – сказав Турчинов.

За його словами, доти, поки Вищий адміністративний суд не ухвалить рішення щодо позову Тимошенко про оскарження результатів виборів Президента, інавгурація не може відбутися.

БЮТ наполягає на тому, щоб запропонований ним проект постанови парламент розглянув 18 лютого.

Верховна Рада своєю постановою затвердила дату інавгурації новообраного Президента – 25 лютого.

Минулої суботи кандидат на посаду Президента, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко звернулася до народу: «Я ухвалила єдине можливе рішення – оскаржити результати виборів у суді».

«Усі ці дні та ночі, які минули від дня голосування, ми займалися важкою юридичною роботою. Ми збирали дані свідків, опрацьовували документи, працювали з юристами. І сьогодні я можу твердо сказати вам, що вибори в Україні було сфальсифіковано. І це вже не політична декларація, а чітка правова оцінка юристів», – заявила Юлія Тимошенко.

За словами Тимошенко, «маючи всі докази, я ухвалила єдине можливе рішення – оскаржити результати виборів у суді. Я буду на підставі юридичних аргументів захищати нашу державу, ваш вибір. Я дуже добре знаю, так як і ви, якість роботи наших судів. Але в той же час моя відповідальність перед вами, перед країною зобов’язує мене боротися за відновлення справедливості. Не піти сьогодні до суду означає здати Україну криміналітету без бою. Я не буду збирати майдани і не допущу публічних громадянських протистоянь. Україні як ніколи потрібні стабільність та спокій. І саме тому ми будемо діяти тільки в правовий спосіб і тільки у суді».

Судовий процес не вплине на дату інавгурації – член ЦВК


Заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера заявляє, що судовий процес не вплине на дату проведення інавгурації нового Президента, призначену на 25 лютого.

«Рішення суду – я порахував процесуальний термін – має з’явитися не пізніше, ніж у неділю. Інавгурацію призначено на 25 лютого, це четвер. З неділі до четверга ще дуже багато часу», – пояснив Магера.

За його словами, перенесення інавгурації мало би сенс, якби вона була призначена не на 25 лютого, а, наприклад, на 18-те.

Водночас Магера заявив, що рішення Вищого адміністративного суду України про призупинення дії протоколу ЦВК про результати другого туру виборів не означає скасування їхніх результатів. Дія протоколу призупинена лише на час розгляду позову кандидата на Президента Юлії Тимошенко по суті, додав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG