Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко ризикує втратити друзів у Європі, а Янукович намагається їх знайти (європейська преса)


Прага – Європейська преса висловлює бажання Заходу до якнайшвидшого політичного замирення в Україні. Оглядачі попереджають Юлію Тимошенко, що вона своєю войовничою позицією може втратити «її друзів у Європі, котрі ще донедавна мали спокусу зробити її зіркою з «нової» Східної Європи». Експерти висловлюють сумніви у судових позовах Тимошенко, хоча й розуміють, що вона намагається тактично переграти Януковича. Чимало газет розмірковують над послідовністю дій нового Президента України і висловлюють сумніви у тому, що Вікторові Януковичу поталанить оперативно мобілізувати Україну на подолання катастрофічної ситуації в господарстві. Впливові оглядачі у Брюсселі пропонують новому керівникові європейської зовнішньої політики Катрін Аштон зробити свою політичну кар’єру на базі європейської перспективи саме України.

Тоні Барбер попереджає на сторінках «Файненшел Таймз», що Юлія Тимошенко своєю деструктивною політичною позицією після президентських виборів, коли її європейські друзі одноголосно привітали Віктора Януковича з перемогою, може втратити не просто цих союзників на Заході, а й свій «престиж та контакти в Європі». Тоні Барбер зауважує, що ще в грудні минулого року можна було бачити торжество Тимошенко на конгресі найбільшої в Європарламенті Європейської народної партії в Бонні, коли канцлер Меркель, президент Європейської ради Ван Ромпей, французький прем’єр Фійон, італійський голова уряду Берлусконі мали спокусу витворити з Тимошенко зірку з «нової» Східної Європи», … «а тепер вона ризикує втратити все це». Український прем’єр, як відзначено у статті «Файненшел Таймз», «зробила все так, як не бажали лідери ЄС», а це все таїть у собі чималу небезпеку подальшій політичній кар’єрі Тимошенко. У статті також сказано, що Янукович далеко не у всьому є «чорною пітьмою загибелі», і він, імовірно, запевнить якнайскоріше своїм візитом Брюссель і лідерів ЄС, що планує інтегрувати Україну до ЄС. На думку Тоні Барбера, не все так просто з «промосковською позицією» Януковича і розхолодженням із Заходом, що доводять кращі контакти новообраного Президента України з його російським колегою Дмитром Медведєвим, на відміну від прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна. Публікація в «Файненшел Таймз» завершується прогнозом, що ЄС мусить тепер шукати шляхи витворення конструктивних стосунків із Януковичем, незважаючи на головний біль Брюсселя щодо намірів нового українського глави ще раз ревізувати російсько-українську газову угоду.

Європейське аналітичне видання EuropeanVoice.com помістило редакційну статтю про можливість перегляду Брюсселем своєї політики щодо України. Тут йдеться про те, що Європа не повинна ігнорувати бажання більшості українців до інтеграції в ЄС, і тут не витримує критики порівняння України деякими політиками у Брюсселі з великою Туреччиною. Це «порівняння не вірне», стверджується у публікації. Тут наголошено також на тому, що якщо вже гроші Заходу, які направлялися в Україну для запобігання поглинення її Росією, породили прихильність українців до європейських цінностей та європейської інтеграції, то «ЄС має все ж гідно відповісти на це бажання». І в цьому напрямку, на думку авторів публікації в «EuropeanVoice.com», має активно діяти новий координатор європейської зовнішньої політики Катрін Аштон. У цьому матеріалі також наголошено, що «Україна дуже потребує уваги і, на відміну від США та Китаю, це не те місце, на якому інші лідери ЄС будуть штовхатися для більшого впливу. Здобутий тут належним чином прибуток від відновлення причетності ЄС може бути величезним», – наголошено у статті в EuropeanVoice.com. Тут також зазначено, що, на відміну від Росії, ЄС має в Україні свою привабливість, і використання цього в Києві дасть леді Аштон та її штатові дещо досить вартісне, щоб здійснювати це. Така політика може навіть стати дієвою, підсумовується у статті в EuropeanVoice.com.

Люк Гардінґ із лондонської «Ґардіан» висловлює сумнів у тому, що своїм судовим позовом Юлія Тимошенко перекреслить висновки міжнародних спостерігачів про «вільні і чесні вибори в Україні». Тут зауважується незворушна і спокійна позиція прихильників Віктора Януковича, котрі не сумніваються, що інавгурація їхньої шефа відбудеться вчасно, не зважаючи на суд, «адже його визнав вже весь світ», кажуть вони. Лондонське видання наводить думки експертів, котрі бачать у судовій тактиці Тимошенко лише намагання «залишитися в кріслі Прем’єр-міністра».

Хоча московська «Нєзавісімая газета» вважає, що й інавгурація Віктора Януковича під загрозою через дії Юлії Тимошенко в суді. Разом з тим, це видання не сумнівається, що найбільші проблеми чекають на нового главу держави вже на другий день після таких урочистостей, бо «українська фінансова прірва – найбільш бездонна». «Нєзавісімая газета» наводить думки експертів, що «врятувати ситуацію без надходження коштів ззовні неможливо», і вважає, що якраз на це направлені останні міжнародні дії і, зокрема, публікація матеріалу Януковича у європейському виданні газети «Волл Стріт Джорнал», де він клянеться у вірності європейській інтеграції. Хоча сьогодні йдеться не про якісь там популістські гасла Януковича, як зауважує московська газета, а про «виживання держави».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG