Доступність посилання

ТОП новини

Новий хорватський президент хоче швидше до ЄС


Президент Хорватії Іво Йосипович
Президент Хорватії Іво Йосипович

Белград – У столиці Хорватії Загребі сьогодні відбулася інавгурація нового президента Іва Йосиповича. Складаючи президентську присягу Йосипович пообіцяв діяти рішуче, реалізувати реформи, які необхідні для того, щоб Хорватія стала членом Європейського Союзу, та плекати дружні відносини з іншими балканськими країнами. На інавгурацію прибули лідери балканських та центрально-європейських держав, представники ЄС та Сполучених Штатів.

Іво Йосипович, 52-літній юрист і композитор, став третім президентом Хорватії. Він наголосив, що бажає бути президентом усіх громадян та захищатиме цінності демократичного суспільства, справедливість та суспільну солідарність. Двома основними стовпами хорватської державності Йосипович назвав громадянську війну на початку 90-х років та партизанський антинацизм часів Другої світової війни.

Іво Йосипович був кандидатом опозиційної Соціал-демократичної партії, а при владі в Загребі наразі правоцентристська коаліція. Хорватські коментатори кажуть, що це не впливатиме на його відносини із законодавчою та виконавчою владою.

Відразу після виборів Йосипович зустрівся з прем`єр-міністром Ядранкою Косор і пообіцяв, що буде співпрацювати з владою в інтересах усіх громадян. Такого принципу дотримувався і його попередник Ст’єпан Месич. На думку оглядачів, це свідчить, що провідні політичні діячі в Хорватії підпорядковують особисті та партійні інтереси інтересам державним. Йосипович – скромна й толерантна людина, він не належить до політиків, котрі шукають дешевої популярності.

Людям найбільше сподобалася рішуча заява нового президента про боротьбу з організованою злочинністю. Він сказав «Я буду наполягати на такій системі, в якій немає місця для корупції та злочинності. Майно та суспільний статус, які були здобуті на злочинній основі, не триватимуть довго. Ми повернемо людям гідність та віру в те, що варто бути чесним та відповідальним.

Сербія бойкотувала інавгурацію через присутність президента Косова

Іво Йосипович говорив про добрі відносини з сусідами. Однак, до Загреба не прибув, ані президент, ані інші представники сусідньої Сербії. Сербська сторона бойкотувала урочистість тому, що на інавгурації був присутній президент Косова Фатмір Сейдіу.

Запрошення на інавгурацію Хорватія надіслала всім державам, із якими має дипломатичні відносини, в тому числі і Сербії й Косову. Коли стало відомо, що до Загреба прибуде глава косовської держави, в Белграді заявили, що Сербія на вияв протесту не прибуде на урочистості. Це не виняток, а правило: сербські урядовці бойкотують усі міжнародні зустрічі, в яких беруть участь представники Косова.

Багато хто в Белграді вважає, що це не продуктивна практика і в даній ситуації більше Сербія втратила більше, ніж Хорватія та її новий президент.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG