Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні зустрілися президент США і Далай-лама


Барак Обама і духовний лідер тибетців у вигнанні провели в четвер зустріч у Білому домі, після якої Далай-лама виступив на публіці.

Він, зокрема, розповів, що американський керівник підтримав його ідеї про просування миру, людських цінностей і міжрелігійної гармонії.

Речник Білого дому Роберт Ґіббз, зі свого боку, поінформував, що Барак Обама під час розмови висловив тверду підтримку необхідності зберегти «унікальну релігійну, культурну і мовну ідентичність Тибету» і захистити людські права тибетців у Китаї.

Обама також високо оцінив тверду прихильність Далай-лами до ненасильницьких засобів і закликав до прямого діалогу з Китаєм щодо Тибету.

Далай-лама в перебігу свого нинішнього візиту до Вашингтона має також зустрітися з державним секретарем США Гілларі Клінтон.

Візит відбувається в делікатний момент відносин США й Китаю, які останнім часом помітно напружилися.

Причинами цього погіршення стали, зокрема, продаж Вашингтоном зброї Тайваневі, що його континентальний Китай вважає за свою бунтівну провінцію, чи скандали з цензурою, яку запроваджує китайська влада в інтернеті, та звинувачення в кібершпигунстві з боку Китаю.

Китай також завжди різко протестує проти будь-яких зустрічей Далай-лами і офіційних осіб інших держав.

Пекін звинувачує лідера тибетців у сепаратизмі й заявляє, ніби Далай-лама хоче зруйнувати суверенітет Китаю й домагається незалежності для Тибету.

Далай-лама наголошує, що виступає лише за більшу автономію й кращий захист традиційної культури й релігії Тибету в його нинішньому статусі в складі Китаю та за дотримання прав тибетців.
XS
SM
MD
LG