Доступність посилання

ТОП новини

НУНС не готова увійти до коаліції з Партією регіонів – Ляпіна


Народний депутат Ксенія Ляпіна
Народний депутат Ксенія Ляпіна

Київ – Фракція «Народний Союз – Наша Україна» не має згоди більшості, щоб створити коаліцію з Партією регіонів. У цьому впевнена Ксенія Ляпіна, народний депутат від фракції НУНС, групи «За Україну». Водночас пані Ляпіна в інтерв’ю Радіо Свобода заявила, що не виключає проведення в Україні позачергових виборів до Верховної Ради.

– Пані Ляпіна, яка політична позиція групи «За Україну»? Вам ближча позиція Тимошенко чи Януковича?

Наша позиція не змінилась. Ми не підтримували обох цих кандидатів, і прогнозовано завершуються вибори. Це не викликає у нас великого ентузіазму, тим не менше, ми розуміємо, що результат такий, який є. Приєднуватись до більшості Януковича ми не збираємося, наша позиція незмінна. Тим більше, що Янукович стільки всього заявив, навіть за цей короткий період, коли ще не набув повноважень президента. Це ще раз підтвердило нашу неможливість об’єднуватись з подібними політичними силами.

– На вашу думку, хто з трьох названих Віктором Януковичем кандидатів на посаду прем’єра, має найбільші шанси: Азаров, Тігіпко чи Яценюк?

Поки це лунає виключно як фантастична теорія. Однакові шанси вони мають. І на мій погляд, поки що ці шанси дуже невизначені. Я абсолютно не знаю, кого власне знайшов Віктор Янукович у свою коаліцію. Тому що хоч наша фракція роздрібнена, де є багато різних груп, але мені на даний момент невідомо, щоб було 37 осіб, які б готові були ухвалити рішення про входження фракції у коаліцію з Партією регіонів. Тому обговорювати будь-які шанси будь-яких прем’єрів – це примара. Ми в коаліцію входити не будемо.

– Чи має ваша група інші умови, свого кандидата для подальшої співпраці у коаліції?

Будь-які пропозиції можливі тільки тоді, коли ми вирішимо входити в коаліцію. Ми вирішили в коаліцію не входити. Це політичні спекуляції. Не можна пропонувати прем’єра комусь, з ким ти не збираєшся об’єднуватись.

– Пані Ляпіна, як ви розцінюєте ідею щодо розпуску парламенту? В разі дострокових виборів, чи планує група «За Україну» йти окремо як політична сила?

Це ситуація, яка може статись. Є конституційні підстави, які можуть скластись і призвести до позачергових виборів. На сьогоднішній день жодних рішень ми не ухвалювали, тому що ситуація не склалась. Це надто гіпотетичні речі, щоб вирішувати їх заздалегідь. Так що будь-які варіації можливі.

З приводу того, чи позачергові вибори щось змінять, чи не змінять, чи потрібні вони країні. Позачергові вибори можуть бути корисними виключно у випадку, якщо змінити спосіб виборчої системи. Якщо це знову буде по закритих виборчих списках, на наш погляд, це практично нічого не змінить. Трохи змінить обличчя, але не більше. Тобто продовжиться ситуація протистоянь, невизначеності, де складно створити будь-яку коаліцію. Тому на часі найважливіше завдання – ухвалення змін до виборчої системи.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG