Доступність посилання

ТОП новини

Судний день виборів: Тимошенко проти ЦВК, а Янукович – третя сторона


Прихильники Пртії регіонів слухають виступ Юлії Тимошенко у Вищому адміністративному суді. Київ, 19 лютого 2010 року
Прихильники Пртії регіонів слухають виступ Юлії Тимошенко у Вищому адміністративному суді. Київ, 19 лютого 2010 року

Київ – Скасувати результати виборів і провести переголосування другого туру президентських виборів зажадала Юлія Тимошенко. За її словами, кандидати під час виборів були в нерівних умовах. Про це Юлія Тимошенко заявила в п’ятницю під час розгляду у Вищому адміністративному суді її позову до Центрвиборчкому про оскарження результатів президентських виборів. Натомість третя сторона процесу, представники Віктора Януковича, вважають висунуті звинувачення бездоказовими.

Виступ Юлії Тимошенко на судовому засіданні тривав понад годину. За її словами, фальсифікації під час другого туру виборів були масштабними і могли спотворити підсумки голосування. Зокрема, як зазначила Юлія Тимошенко, «розрив між мною і Януковичем склав 800 тисяч, тоді як за додатковими списками проголосували 300 тисяч і 1,3 мільйона проголосували на дому».

Як заявила Юлія Тимошенко, крім того, на спотворення остаточних результатів виборів вплинула ціла низка факторів: неякісний державний реєстр виборців, підкуп виборців та вкидання бюлетенів на користь одного з кандидатів.

Крім того, вона робила закиди й на адресу Центрвиборчкому. «Чому окремо взяте ЦВК може просто йти проти рішень суду, Конституції, законів, створюючи таким чином системні основи для фальсифікацій?!», – обурено заявила Юлія Тимошенко.

Виступаючи в суді, вона повсякчас апелювала до досвіду президентських виборів 2004 року. За її словами, цього разу були дуже схожі методи фальсифікації, зокрема, масове використання відкріпних талонів.

Поведінка суддів задовольнила всіх

Згодом, представники позивача – депутати-бютівці та відомі правники Андрій Портнов і Володимир Пилипенко – деталізували викладені Юлією Тимошенко претензії та відповіли на запитання відповідача – членів Центрвиборчкому.

Правники, які представляли інтереси третьої сторони процесу – Віктора Януковича, – назвали виступи Юлії Тимошенко та її правників бездоказовими.

«Виступ пані Тимошенко був політичний, розрахований на пряму трансляцію і підготовку виборчого плацдарму на найближчу кампанію, – каже депутат-регіонал Вадим Колесніченко, який представляє в суді інтереси Віктора Януковича. – Можу це сказати як юрист. Щодо виступу Андрія Портнова – відомого фахівця з виборчого та адміністративного права, то я так зрозумів, що він перебуває в статусі найманої робочої сили. Роботодавець сказав йому відстоювати позов – він виконував наказ професійно».

Перед початком судового процесу представники Партії регіонів звинувачували Юлію Тимошенко в тиску на суддів Вищого адмінсуду. Проте вже після процесу представники і Юлії Тимошенко, і Віктора Януковича заявляли про незаангажованість суду.

Із пікетом і без прямої трансляції

Щоб підтримати своїх кандидатів, біля Вищого адмінсуду зібралися прихильники Юлії Тимошенко та Віктора Януковича. Останніх було значно більше, тож скандування «Юля!» перекривалося гучнішим «ганьба!».

Клопотання представників Юлії Тимошенко про пряму трансляцію судового засідання не викликало заперечень у відповідача – представника Центрвиборчкому, проте його відхилили на вимогу третьої сторони – представників Віктора Януковича. Перший віце-спікер Олександр Лавринович пояснив таку позицію тим, що пряма трансляція судового засідання суперечить нормам адміністративного судочинства. Зрештою, за трансляцією можна було спостерігати в інтернеті (http://video.intv.ua).

Судовий розгляд має завершитися до 21 лютого. Юлія Тимошенко пообіцяла визнати результати виборів в разі об’єктивного судового розгляду. Водночас представники БЮТ не виключають що, в разі порушення, на їхню думку, Вищим адмінсудом Кодексу адміністративного судочинства вони можуть звернутися з апеляцією до Верховного суду України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG