Доступність посилання

ТОП новини

Перемогу Януковича відтермінували


Кандидат на Президента Юлія Тимошенко у вівторок прибула до Вищого адміністративного суду для оскарження офіційно оголошених результатів виборів глави держави. Київ, 16 лютого
Кандидат на Президента Юлія Тимошенко у вівторок прибула до Вищого адміністративного суду для оскарження офіційно оголошених результатів виборів глави держави. Київ, 16 лютого

Київ – Вищий адміністративний суд України в середу зупинив дію рішення Центрвиборчкому про обрання Віктора Януковича Президентом. А депутати-бютівці у Верховній Раді готують постанову про скасування дати інавгурації, тоді як у ЦВК запевняють, що поспішати з таким рішенням (скасуванням дати) не варто. javascript:__doPostBack('ctl01','')

Зупинивши рішення про визнання Віктора Януковича Президентом за підсумками виборів, Вищий адміністративний суд частково задовольнив клопотання Юлії Тимошенко до ЦВК. Однак клопотання про те, щоби заборонити інавгурацію Віктора Януковича, призначену парламентом на 25 лютого, – судді відхилили. Тепер ухвалення такого рішення ініціюватимуть у парламенті депутати-бютівці.

Юлія Тимошенко передала ВАСУ документацію щодо порушень у ході виборів
Юристи з БЮТ доводять, що вибори сфальсифіковано. На цій підставі Юлія Тимошенко вимагає переголосування другого туру президентських виборів. Політичні експерти розцінюють ухвалення такого рішення як малоймовірне. Адже спостерігачі визнали, що вибори відбулися чесно. Проте багато що залежить від вправності юристів Юлії Тимошенко.

Тим часом, заступник голови Центрвиборчокму Андрій Магера заявив, що немає потреби переносити дату інавгурації. Оскільки до 25 лютого суд вже ухвалить рішення за позовом Юлії Тимошенко.

Суд переможця не визначатиме

За словами правників, Вищий адміністративний суд не може переглянути результати виборів, проте може визнати їх недійсними.

«Якщо позивач доведе в суді, що його права було порушено, то суд має вирішити, яким чином визначити переможця, – каже заступник голови Комітету виборців України Євген Радченко. – Тоді суд може теоретично – наголошую на слові теоретично – сказати про ще одне повторне голосування у строки та спосіб передбачені законом про вибори Президента».

Щодо політичних наслідків судового оскарження виборів, то за словами політолога Юрія Якименка, цей процес може посилити або послабити одного з опонентів – Юлію Тимошенко чи Віктора Януковича. «Якщо будуть винесені рішення, які дійсно підтвердять в тих чи інших масштабах здіснення фальсифікацій – я думаю, що це буде іміджевий удар по репутації новообраного Президента» – каже політолог.

Натомість відхилення позову створить аналогічні проблеми вже для Юлії Тимошенко. «Тоді все, в чому вона звинувачувала Віктора Януковича, можна буде тлумачити як наклеп», – зауважує Юрій Якименко.

Також цей судовий розгляд посилює конфронтацію між БЮТ та Партією регіонів, адже прихильники Віктора Януковича відреагували на ініціативу Юлії Тимошенко судитися різко негативно. За таких умов досягти домовленості у найближчій перспективі цим політичним силам буде складно.

Судовий розгляд справи про оскарження результатів виборів має завершитися не пізніше неділі 21 лютого.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG