Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі науковці пропонують чергову стратегію розвитку України новообраному Президентові


Донецьк – Донецька інтелігенція закликає уряд і Президента змінити економічну політику. На думку фахівців, заплановані антикризові заходи лише зашкодять українській економіці, яка перебуває на межі дефолту. Про це йдеться у відкритому листі до уряду, поширеному Всеукраїнським союзом учених-економістів.

«Більшість заходів із тих, які сьогодні пропоновані українським політикумом як першочергові і антикризові кроки, є не що інше, як граблі, на які Україна вже наступала», – каже голова Всеукраїнського союзу економістів, донецький економіст Олександр Кендюхов.

Всеукраїнський союз економістів, створений за ініціативи донецьких учених, із квітня минулого року працює над новою стратегією розвитку України.

Учені запевняють про свою незалежність від будь-яких олігархічних і політичних сил, а також критикують дії політиків, які керували в Україні протягом останніх років.

Учені прагнуть припинити шлях до «економічного самогубства»

Фахівці не підтримують таких кроків, як стимулювання внутрішнього споживання через кредити. На їхню думку, в умовах орієнтації на імпорт це буде самогубством для національної економіки.

Також економісти не радять надалі зменшувати податки для малого бізнесу. Це призведе до роздроблення великих підприємств, вважають вони.

Крім того, спеціалісти критикують наміри політиків інвестувати значні кошти у нерухомість, дороги та інші об’єкти, які не впливають на престиж національної економіки на світовій арені.

Більш того, такі дії призведуть до подальшої деградації економіки, кажуть фахівці. Насамперед потерплять промислові регіони, які тримаються за рахунок дешевої робочої сили, вважає голова Донецького регіонального відділення Союзу промисловців і підприємців Василь Собко.

«Великі промислові регіони, такі, як Донбас, можуть особливо потерпіти в ситуації, якщо нічого не зміниться і ми дочекаємось тих наслідків, які можуть бути через три-чотири роки, коли більшість працездатного населення буде переведена в категорію безробітних. Звісно, жодний бюджет цього не витримає», – прогнозує експерт.

Пропонують інвестувати у розвиток виробництва товарів на експорт

Щоб зберегти економічну незалежність, фахівці закликають скасувати податок на додану вартість і податок на прибутки, а натомість запровадити один збір у розмірі 5 відсотків від вартості покупки. Такий відсоток зробить нерентабельним приховування коштів, бо саме 5–6 відсотків і становить вартість переведення коштів у готівку, кажуть вони.

Експерти радять політикам орієнтуватись на бездефіцитний бюджет, а також ліквідувати споживчі кредити та іпотеку. Кошти, що звільнились, вони закликають використати на розвиток виробництва товарів на експорт.

Чи прислухатиметься нова влада до порад донецьких економістів? Поки фахівці заручились підтримкою народного депутата Анатолія Кінаха, їхні пропозиції особисто переглянув новообраний Президент Віктор Янукович. Науковці сподіваються, що в квітні влада звернеться до їхніх зауважень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG