Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко йде, але обіцяє знову повернутися


Київ – Добігає перебування на посаді Президента України Віктора Ющенка. Але він обіцяв залишитися на політичній сцені. Натомість політичні експерти вважають, що подальша політична кар’єра не обіцяє Вікторові Ющенку великих успіхів та швидких перемог.

«Зобов’язання, національні і державні, не дають мені морального права полишити політичне життя країни. Тому я хочу сказати вдруге: я йду, щоб знову повернутися. Багато історичних прикладів свідчать, що політик, який дбає не про власні рейтинги і про посаду, а про інтереси держави, він і його ідеї повертаються», – ці слова Віктор Ющенко, під оплески своїх прихильників, сказав невдовзі після першого туру президентських виборів, на яких отримав 5,45 відсотка голосів співгромадян.

Уперше «я йду, щоб повернутися», він промовив після відставки з посади Прем’єр-міністра навесні 2001 року. Невдовзі Віктор Ющенко переміг на парламентських виборах, а згодом – і на президентських. На президентських виборах 2010 року він посів лише п’яте місце.

Помилками Ющенка скористався Янукович

Зараз Віктор Ющенко очолює партію «Наша Україна», яка представлена у парламенті. Це дозволяє йому залишатися активним політичним гравцем. Проте результати президентських перегонів не дозволяють йому розраховувати на легкі перемоги на виборах у подальшому.

«Із теперішніми п’ятьма відсотками голосів перспективи повернення дуже туманні, – каже політолог Кость Бондаренко. – Говорити, в якості кого він може повернутися, сьогодні важко. Дуже багато негативу на ньому. Якщо Ющенко усвідомить свої помилки, то відповідно можна буде говорити про його повернення».

Зазначимо, що після виборів 2004 року багато експертів передрікали політичну смерть Віктора Януковича. Проте, за словами політолога, на відміну від теперішнього Віктора Ющенка, «у Януковича була команда, яка прагнула реваншу». До того ж, Янукович використав помилки нової влади, яка фактично допомогла йому перемогти тепер», – зауважує Кость Бондаренко.

Екс-соратники не зрозуміли, опоненти – похвалили

Колишні соратники Віктора Ющенка, які були поруч із ним під час першого повернення, вважають, що вдруге досягти успіху йому буде значно складніше.

«На мою думку, Віктор Ющенко сам собі не поставив задачу, чого він хотів досягти як Президент, – каже колишній керівник президентського Секретаріату Олег Рибачук. – Якщо він, як голова Нацбанку, чітко розумів, що треба провести грошову реформу. Як прем’єр – розумів, що треба знищити бартер і повернути гроші в обіг. То як Президент – я, наприклад, не знаю, що він хотів зробити. Тому, якщо він сам собі дасть відповідь на запитання – чого він хоче від другого приходу в політику? – то буде успішним».

Натомість в оптимістичних тонах на подальшу політичну кар’єру Віктора Ющенка дивляться його опоненти з Партії регіонів. Скажімо, речниця «регіоналів» Ганна Герман вважає, що у Віктора Ющенка, який має свої принципи і своїх виборців, є політичне майбутнє. «Він увійшов у історію України, як Президент, при якому відбулися чесні вибори, – заявила вона. – І цього вже достатньо, щоб говорити про нього в позитивних тонах».

В останній день свого президентства Віктор Ющенко підписав три закони, ухвалені цього місяця Верховною Радою. Головною новиною на офіційному інтренет-сайті Президента стоїть інформація про привітання, які отримав глава держави у свій день народження – 23 лютого.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG