Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель проводить політику «жорсткого діалогу» з Мінськом


Мінськ – Сьогодні до Білорусі з триденним візитом прибула делегація Європарламенту. Європейські депутати зустрінуться з представниками білоруського уряду, Національних зборів, із опозицією, активістами неурядових організацій та журналістами. Візит відбувається у період загострення взаємин між офіційним Мінськом та Варшавою і Брюсселем через тиск білоруських властей на польську національну меншину.

Головний пункт порядку денного цих перемовин у Мінську – формат участі Білорусі у парламентській асамблеї програми «Східного партнерства» ЄС під назвою «Євронест». До цієї асамблеї входять представники Європарламенту та парламентів пострадянських країн, які запрошені до програми «Східного партнерства», в тому числі й Верховної Ради України. Але формат участі Білорусі в цьому об’єднанні «Євронест» досі не визначено.

Причина в тому, що ЄС не визнав минулі парламентські вибори в Білорусі вільними, що Європарламент не визнає білоруські Національні збори демократично обраним парламентом. Через це Брюссель запропонував наступну формулу представництва Білорусі у «Євронест»: 5 депутатів Національних зборів плюс 5 представників опозиції. Опозиція погоджується, а депутати – ні. Щоб обговорити цю проблему віч-на-віч із білоруськими діячами, до Мінська прибув і голова делегації Європарламенту в «Євронесті» Христіан Вігенін.

Європарламент готує резолюцію щодо тиску білоруської влади на «Союз поляків»

Друге важливе питання, яке має обговорити у Мінську делегація Європарламенту, – тиск білоруської влади на «Союз поляків Білорусі». На цю тему Європарламент має ухвалити спеціальну резолюцію щодо ситуації з дотриманням прав польської меншини в Білорусі. Представники Європарламенту матимуть в Білорусі зустрічі з представниками не тільки польської, а й інших національних меншин – литовської, української.

Треба визнати, що конфлікт довкола тиску білоруської влади на «Союз поляків» вийшов на загальноєвропейський рівень. Варшаві вдалося заангажувати до нього європейські структури, причому не тільки політичні, але й фінансові. Зокрема у зв’язку з цим тиском на польську меншину Європейський інвестиційний банк заморозив Білорусі кредитну лінію на 1 мільярд євро.

Деякі політики говорять про можливість інших європейських санкцій проти Мінська, але, в цілому, і Брюссель, і Варшава обрали у своєму тиску на Мінськ політику жорсткого діалогу. І це дає певний результат. Сьогодні міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час зустрічі з Президентом Олександром Лукашенком домовився про створення групи спільних експертів для вирішення цієї проблеми.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG