Доступність посилання

ТОП новини

Тарасюк: безвізовий режим для України залежатиме від виконання нею вимог ЄС


Новацією вчорашньої резолюції Європейського парламенту є те, що вперше заявлено про необхідність вироблення «дорожньої карти» для отримання Україною безвізового режиму. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив голова Комітету з питань європейської інтеграції Верховної Ради Борис Тарасюк.

«Все буде залежати від того, наскільки швидко Україна буде виконувати необхідні умови. Наприклад, у нас досі нема єдиного реєстру видачі закордонних паспортів… У нас паспорти без біометричних даних. А це обов’язкова вимога ЄС. У нас має бути ухвалена законодавча база для запровадження безвізового режиму, наприклад, про захист персональних даних. У нас немає досі єдиної міграційної служби», – сказав екс-міністр.

Водночас Тарасюк висловив стурбованість тим, що представники команди Януковича після першого туру внесли до Верховної Ради законопроекти, які передбачають денонсацію угоди з Європейським Союзом про реадмісію, що прямо пов’язана з угодою про спрощений порядок видачі віз українцям.

«Якщо вірити цим законопроектам, то, фактично, Партія регіонів веде подвійну гру. Оскільки, з одного боку, говорить про розвиток відносин із ЄС, а з іншого боку, підриває ті підвалини, на яких базуються відносини між Україною та ЄС. Ми можемо таким чином наразитися на скасування ЄС угоди про спрощений порядок видачі віз і про припинення переговорів про безвізовий режим», – сказав Тарасюк.

Вчора депутати Європарламенту схвалили резолюцію, в якій визнали Україну «європейською країною, яка поділяє спільну історію та спільні цінності з країнами Європейського Союзу», а також визнали європейські прагнення України. У резолюції також міститься заклик до Ради ЄС надати мандат Єврокомісії на перегляд Угоди про спрощення візового режиму з Україною, у тому числі через створення «дорожньої карти» для переходу до безвізового режиму.
XS
SM
MD
LG