Доступність посилання

ТОП новини

Позиція Європарламенту щодо Бандери «неадекватна» – голова комітету з євроінтеграції


Заклик скасувати указ щодо присвоєння Степанові Бандери є «прикрим елементом» резолюції Європарламенту, ухваленої вчора. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив голова Комітету з питань європейської інтеграції Верховної Ради Борис Тарасюк.

«Не справа Європарламенту визначати, кого має нагороджувати Президент України… Я вважаю, що це неадекватна позиція Європарламенту, яка мотивована позицією однієї, хоч і дружньої нам країни, з огляду на нашу спільну минулу історію», – сказав Тарасюк.

Сьогодні ж Українська народна партія висловила стурбованість цим пунктом резолюції Європарламенту. Партія назвала «необ’єктивними оцінки історичних осіб українського визвольного руху» з боку Європарламенту, – особливо твердження щодо «співпраці ОУН з нацистською Німеччиною».

«Сам факт певної співпраці з Німеччиною часів Гітлера не є ознакою злочинних дій, оскільки така співпраця у довоєнний період відбувалася з боку багатьох європейських країн… Зокрема, наслідком європейської «політики умиротворення» стала фактична передача Гітлеру Чехословаччини, українського Закарпаття, країн Балтії, а також поділ Європи на «сфери впливу» між Гітлером та Сталіним», – наголошується в зверненні УНП.

Крім того, «в окремих країнах ЄС таких, як Польща, було визнано героїчною діяльність польського руху опору Армії Крайової попри те, що ця організація була причетна до жорстоких репресій проти українського народу, як і діяльність засновника польської державності у 20-му столітті Юзефа Пілсудського, котрий був ініціатором репресій під час операції «Пацифікація» проти українців у Західній Україні, засудженої у 1931 році спеціальною комісією Ліги націй», – заявляє УНП.

У своїй вчорашній резолюції Європарламент засудив рішення колишнього Президента Віктора Ющенка надати звання Героя України провідникові ОУН Степанові Бандері.
XS
SM
MD
LG