Доступність посилання

ТОП новини

Польща і весь музичний світ вшановують Фридерика Шопена


Фридерик Францішек Шопен, більше відомий світові як Фредерік Франсуа Шопен
Фридерик Францішек Шопен, більше відомий світові як Фредерік Франсуа Шопен

Варшава – У понеділок у Польщі на державному рівні почалося врочисте відзначення двохсотої річниці від дня народження всесвітньо відомого композитора Фридерика Шопена. У рамках культурного проекту «Рік Фридерика Шопена» музика польського композитора звучатиме у багатьох країнах світу.

Шанувальники класичної музики у Польщі говорять, що через історичну неточність день народження композитора Фридерика Францішека Шопена відзначатимуть чи не найдовше у світі. Усе через те, що за одними історичними джерелами композитор народився у селі Желязова-Воля неподалік Варшави 22 лютого, а за іншими джерелами – 1 березня 1810 року.

Саме цій неточній даті народження Шопена був присвячений музичний марафон, що у понеділок завершився у Варшаві. Кожен поляк, хто на фортепіано міг виконати твір Шопена, мав нагоду взяти участь у тижневому цілодобовому концерті наживо. Подібні музичні марафонні заходи «періоду дня народження» Шопена упродовж минулого тижня відбувалися не лише над Віслою, але і в місцях, віддалених від Польщі, таких, як Тайвань.

Польща оголосила 2010 рік «Роком Шопена», а відтак на державному рівні у понеділок у Варшаві почались головні заходи, присвячені двохсотій річниці від дня народження Фридерика Шопена, розповів директор інформаційного центру Національного інституту Фридерика Шопена Александер Лясковський.

«Рік Фридерика Шопена стає нагодою для здійснення різних культурних проектів не лише на території Польщі, але й у всьому світі. Більшість зі згаданих заходів, а усіх їх настільки багато, що перелічити всі зараз не під силу, організовують або Національний інститут Фридерика Шопена, або безпосередньо Міністерство культури та національної спадщини Польщі», – каже Александер Лясковський.

«Рік Шопена» у світі має, на думку ініціаторів, проходити під знаком фестивалів, конкурсів фортепіанної музики, наукових симпозіумів, презентації записів класичної музики та фільмів, зокрема, мультфільмів та комп’ютерних ігор для дітей.

Музика Шопена заполонить увесь світ

Окремі заходи у рамках «Року Шопена» будуть організовані культурними установами, що працюють при дипломатичних представництвах Польщі за кордоном. Стало також відомо, що під час травневої світової виставки у Шанхаї EXPO-2010 у польському павільйоні багато місця буде відведено Шопенові. Усі ці проекти будуть профінансовані з державного бюджету.

В чому полягає головна мета оголошеного Польщею масштабного проекту «Рік Шопена»? Александер Лясковський каже, що головних завдань кілька: «По-перше, повернути Польщі престиж матеріальної спадщини та творчих надбань Фридерика Шопена. Тут маються на увазі перш за все інвестиції. По-друге, слід нагадати світові про польське коріння композитора. Саме з Польщею Фридерик Шопен пов’язав свою долю у перші 20 років свого життя, тут він зростав та навчався».

До двохсотої річниці від дня народження Фридерика Шопена здійснено головні інвестиції проекту: модернізовано варшавський музей композитора, а також відновлено парк та садибу-музей Фридерика Шопена у Желязовій-Волі.

І насамкінець можна зауважити, що музика Шопена цими днями просто заполонила Варшаву. Вона звучить не лише з лавок, сівши на які, чуєш музику великого композитора, а й упродовж усього тижня лунатиме з найпрестижніших концертних залів польської столиці: у Королівському замку, у Великому театрі.

А завдяки трансляції Європейського союзу телерадіомовлення з Желязової-Волі в понеділок на весь світ лунала музика Шопена у виконанні віртуоза фортепіанної музики Ґаріка Олссона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG