Доступність посилання

ТОП новини

«Єдиний центр» підписав угоду з Партією регіонів – Стретович


Народний депутат Володимир Стретович
Народний депутат Володимир Стретович

Київ – Політичні домовленості щодо крісла прем’єра та створення нової більшості досягли апогею. Сьогодні спікер Володимир Литвин може оголосити про те, що парламентська коаліція припинила своє існування. Термін, упродовж якого коаліція мала б підтвердити своє існування, надавши спікерові підписи щонайменше 226 членів, збігає. Проте досі не визначеною залишається позиція фракції НУНС. Через це переговори чи то про збереження чинної коаліції, чи про створення нової не дали позитивного результату. Про коаліційні перипетії Радіо Свобода запитало у народного депутата від НУНС Володимира Стретовича.


– Скільки лишилось жити нинішній коаліції?

– Думаю, що у середу може відбутися «година пік», яка покладе відставку Прем’єр-міністра. Вчорашнє вечірнє засідання не привело до бажаного результату. Було оголошено представниками партії «Єдиний центр», що шестеро із них підписали відповідну угоду і сказали, що ви, хлопці, визначайтеся, а ми безпосередньо будемо співпрацювати з новою владою. Досягти бажаної єдності, на жаль, не виходить. Ті відцентрові сили, які з’явилися у «Нашій Україні» завдяки «мудрій» діяльності попереднього Президента, коли нас розселили по своїх хуторцях, а група «За Україну» сьогодні відмовляється ухвалювати жодне рішення, тож набрати певну кількість голосів, про які говорили раніше, навряд чи нам вдасться. Голосування буде врізнобій. І я не виключаю, що, зокрема, і частина «Нашої України» може проголосувати за відставку нинішнього Прем’єр-міністра. Мені прикро, але випробування на міцність демократія сьогодні не витримує.

– Тобто сьогодні можна говорити, що шансів зберегти нинішню коаліцію практично немає?

– У мене склалося таке враження після вчорашнього засідання, незважаючи на заклики дуже багатьох колег, що ми можемо це зробити, і давайте визначимося, чого ми хочемо. Питання щодо виходу з коаліції на голосування не ставилося, хоча деякі депутати і наполягали. Ситуація досить складна. Сьогодні явно не промальовується і більшість за підтримку Партії регіонів. Але, можливо, будуть включені якісь додаткові ресурси. Знову ж таки, вимушений констатувати, що сьогодні такі процеси почалися. Партія регіонів почала пропонувати солідні кошти деяким нашим депутатам. Деякі торгуються за посади «губернаторів», за посади міністрів лише для того, щоб офіційно, згідно з Конституцією, відбулося таке голосування і щоб НУНС вступив в альянс із Партією регіонів. Прикро констатувати, але на сьогоднішній день це факт.

– Що конкретніше ваші колеги із НУНС можуть отримати взамін позитивного голосування щодо відставки уряду Тимошенко?

– Один із чільників «Єдиного центру» пан Тополов заявив, що ми дорослі люди, і об’єктивна ситуація вимагає від нас діяти так, як ми вважаємо за необхідне. При цьому він наголосив, що ні за яких обставин ми не зможемо консолідувати фракцію і набрати хоча б 60 голосів, не кажучи уже 72, чого вимагає Юлія Тимошенко, для того, щоб ми могли висунути кандидатуру свого прем’єра і таким чином не були залежні від позиції Блоку Литвина, який визначиться пізніше. А впевненості у тому, що він висловиться за збереження коаліції, у нас немає. Які преференції, які стимули там залучені, незрозуміло. Але я думаю, що вони вже про все домовилися, і найближчим часом ми довідаємося, яку позицію у майбутній коаліції і в урядових кріслах займе партія «Єдиний центр».
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

XS
SM
MD
LG