Доступність посилання

ТОП новини

Коаліціада: «нашоукраїнців» не може згуртувати навіть прем’єрське крісло


Київ – Уранці 2 березня спікер Володимир Литвин може оголосити про те, що парламентська коаліція припинила своє існування. Збігає термін, впродовж якого коаліція мала б, на його думку, підтвердити своє існування, надавши щонайменше 226 депутатських підписів. Проте досі не визначеною залишається позиція фракції НУНС. Через це переговори про збереження чинної коаліції чи про створення нової досі не дали позитивного результату.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко зажадала негайного розгляду парламентом питання про довіру урядові. «Я наполягаю, щоб у вівторок першим питанням була розглянута постанова Партії регіонів про відставку уряду, – заявила вона на засіданні уряду. – І тоді буде абсолютна ясність».

Із відповідною заявою на погоджувальній раді парламенту виступив керівник фракції БЮТ Іван Кириленко. Він заявив, що в разі висловлення недовіри Юлія Тимошенко та її перший заступник Олександр Турчинов одразу залишать свої посади.

Що ж до парламентської більшості, то Тимошенко стверджує, що коаліція в складі БЮТ, НУНС та Блоку Литвина існує, і поки якась одна з фракцій не заявить про вихід із неї, вона буде чинна. Тож прихильники прем’єра обіцяють, якщо спікер оголосить про розпад коаліції, оскаржити це рішення.

Відставка уряду загрожує перевиборами

За невідкладний розгляд питання про довіру урядові висловися і лідер комуністів Петро Симоненко. За його словами, «Верховна Рада не повинна бути заручницею чергових розборок кланів уже після виборів».

Натомість «регіонали» воліють перенести розгляд питання про відставку уряду на пізніше. На думку політолога Володимира Фесенка, таке зволікання свідчить про відсутність необхідної для ухвалення рішення кількості голосів.

«Голосів зараз немає не лише для створення нової коаліції, а й навіть для того, щоб відправити Тимошенко у відставку. Ті, з ким Партія регіонів домовляється, – частина НУНС і Володимир Литвин, – дуже побоюються дострокових парламентських виборів. Якщо, наприклад, буде проголосоване рішення про недовіру урядові, – а це може бути лише за їхньої участі, – треба негайно ж створювати нову коаліцію. Інакше новий Президент через місяць зможе оголосити дострокові вибори», – каже Фесенко.

«Любі друзі» ставлять на Яценюка

Крісло Прем’єр-міністра залишається в центрі переговорів довкола збереження чи створення нової коаліції. Тепер посаду голови уряду нашоукраїнцям пропонують не лише регіонали. БЮТ також розглядає таку можливість – за умови, що в НУНС буде кандидатура, яку готова підтримати більшість фракції.

Голова фракції НУНС Микола Мартиненко каже, що в них є кандидат на посаду прем’єра, за якого готові проголосувати близько шістдесяти членів фракції. Проте прізвища він не назвав. Тому окремі депутати вважають, що лідер фракції НУНС блефує.

«Говорити, що під якусь кандидатуру є 50–60 голосів, – це просто фантастика, – каже депутат-нашоукраїнець Олесь Доній. – Справді, останнім часом від групи бізнесменів-депутатів посилалася агітація за кандидатуру Арсенія Яценюка. Але за таких умов не можна бути впевненим ні в чому».

За таких умов Голова Верховної Ради Володимир Литвин розцінив шанси відправити уряд у відставку як п’ятдесят на п’ятдесят. Особисто спікер голосувати за відставку уряду не буде, а його соратники з Блоку Литвина обіцяють визначитися пізніше.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG