Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ не збирається в опозицію і готує кадрові зміни в уряді


Сергій Соболєв
Сергій Соболєв

Київ – Блок Юлії Тимошенко готується змінити міністрів, призначених за квотою екс-президента Віктора Ющенка. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив заступник керівника фракції БЮТ, новообраний голова партії «Реформи і порядок» Сергій Соболєв. Водночас депутат не підтвердив, що БЮТ має підтримку фракції НУ-НС для збереження чинної коаліції. Вчора на зустрічах з керівниками Євросоюзу Юлія Тимошенко висловила впевненість у продовженні курсу євроінтеграції. Подальшу стратегію своєї діяльності БЮТ почне розробляти з наступного тижня.

– Пане Соболєв, куди схиляється більшість фракції БЮТ: іти в опозицію, чи посилювати чинну коаліцію?

– Це було б абсолютно безвідповідально в таких умовах йти в опозицію, розуміючи, що є ще можливість не лише посилити саму коаліцію, а й посилити уряд. Саме тому наша позиція чітка: якщо коаліція зберігається, то без сумніву, уряд далі працює, прем’єр-міністр працює.

Бо в цих умовах віддати всю повноту влади Януковичу – це безвідповідально. Тому наша позиція так і сформульована: є коаліція, є діючий уряд, який посилюється новими міністрами. Якщо коаліції немає, тоді опозиція.

– Позиція фракції НУ-НС виглядає невпевненою. Чи маєте ви підтверджену підтримку більшості фракції НУ-НС для збереження чинної коаліції?

– Все одно будь-яка конфігурація коаліції залежить від НУ-НС. Тому визначеність цієї фракції – це визначеність: чи в нас будуть дострокові вибори, чи буде створена коаліція на користь однієї зі сторін. Саме тому НУ-НС зараз є тією фракцією, яка може додати необхідні голоси для створення або зміцнення демократичної нашої коаліції, або для зради України і створення коаліції з Януковичем.

– Що може пообіцяти Юлія Тимошенко НУ-НС, щоб ця фракція погодилась закріпити чинну коаліцію?

– Треба повертатись до тієї коаліційної угоди, яка була. Там визначені всі наші зовнішньополітичні орієнтири, економічні орієнтири. Крім того, тепер всі розуміють, що нарешті треба створювати дієздатний уряд, а не ділити квоти між різними політичними групами. Думаю, всі ці три умови дозволяють створити потужну коаліцію.

– В разі збереження коаліції, чи передбачаєте ви якісь кадрові зміни в уряді?

– Це буде без сумніву. На сьогоднішній день є кілька вакансій. Є низка міністрів, які заходили по квоті особисто Віктора Андрійовича Ющенка, який на сьогодні так і не ухвалив для себе рішення, чи він все-таки з Україною, чи з Януковичем. Тут, без сумніву, зміни будуть.

– Чи можете назвати конкретні кандидатури з якої фракції?

– Це можна говорити лише після того, як коаліція почне працювати в нових умовах, коли обраний президент, який не є українським.

– Чи підтримаєте ви і за яких умов кандидатів на посади керівників МЗС та Міноборони. Адже їх, за Конституцією, пропонує президент України?

– Так, без сумніву, це можливо. Це будуть люди, які стоять на позиціях українських інтересів. Крім того, якщо це будуть люди, які є професіоналами, а не лише людьми, які будуть прикривати ті інтереси, які сповідує Янукович та його команда.

– Тобто ви не виключаєте, що за деякі питання БЮТ буде голосувати спільно з Партією регіонів.

– Конституція передбачає чіткий розподіл повноважень. Якщо уряд зберігається, Янукович змушений буде рахуватись із тими кандидатурами на посади глав адміністрацій, яких подає уряд (я хотів би нагадати), а не він. Саме в цьому якраз і буде полягати співіснування абсолютно різних політичних сил, але тих сил, які змушені будуть співіснувати, бо так виписано в Конституції України.

– Наскільки монолітною нині є ваша фракція: чи може бути таке, що частина депутатів БЮТ перейде у табір Януковича?

– Я не маю сумнівів, що абсолютна більшість нашої фракції зберігається, це підтвердила і наша чітка позиція стосовно події вчорашньої щодо інавгурації Януковича. Фракція як суцільний моноліт представлена була своєю позицією. А те, що стосується можливостей розколів, то ми вже пройшли випробування різні. Зараз нехай Янукович в черговий раз пройде випробування владою. Як показує наша історія, ці випробування значно важчі, ніж випробування опозицією.

– Про що вчора говорила Юлія Володимирівна з керівниками Європейської Співдружності? Її переконували перейти в опозицію чи продовжити боротьбу за владу?

– Це не є питання ЄС, це питання внутрішньо українське, яке визначене Конституцією, а не чиїмись побажаннями. Це залежатиме від того, чи є в нас на сьогоднішній день коаліція, чи вона відсутня. Загальні розмови були про одне: прем’єр-міністр, наша політична сила підтвердила курс на євроінтеграцію, яку не змінить ні Янукович, ніхто інший.

– В разі все ж таки переходу в опозицію, які будуть перші кроки блоку?

– Перш за все, це формування самої опозиції, формування дієздатного опозиційного уряду. Я думаю, в цьому полягатиме наша робота – недопущення тих речей, які вже були проголошені Януковичем як програмові його засади. Я маю на увазі зовнішньополітичні та внутрішні українські. І без сумніву, наше завдання буде – збереження тих зовнішньополітичних цінностей, які є на сьогодні. І нарешті старт тих реформ, які ми не могли проводити в умовах урядової меншості.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG