Доступність посилання

ТОП новини

Зовнішня політика Януковича: скільки експертів – стільки й векторів


Київ – Якою буде зовнішня політика Президента Віктора Януковича: проросійською, прозахідною чи багатовекторною? Відповідь на це питання шукали українські та російські політики й експерти під час телемосту Київ – Москва 25 лютого. Причому прогнози деяких фахівців щодо зовнішньої політики нового президента виявилися діаметрально протилежними.

Інавгурація Віктора Януковича 25 лютого стала для Москви точкою відліку в перезавантаженні стосунків з Україною, – вважають російські політики. Зокрема, депутат Держдуми Сергій Марков розраховує, що домінантою політики президента Януковича стане реалізація вигідних для Росії спільних проектів в усіх галузях.

«Два основні напрямки – відновлення технологічних зв’язків та співпраця на світових ринках для максимальних прибутків обох сторін. Потрібно модернізувати ГТС та порти. Це спільні проекти із суднобудування та з авіабудування – йдеться про проект АН-70. До того ж Україна, Росія та Казахстан мають змогу формувати спільні зернове та олійне торговельні об’єднання», – прогнозує Сергій Марков.

Московський політолог Сергій Міхеєв говорить про декілька варіантів зовнішньої політики українського Президента, але найбільш вигідною для України він вважає роль посередника між Росією та Заходом.

«Перший вибір – стати мостом між Росією та Європою, стати вузлом транзиту та кооперації. Другий вибір – стати частиною нової залізної завіси довкола Російської федерації. Але це не відповідає інтересам самої України, незалежної України», – наголошує російський політолог.

Або вигідний Україні, або – не Президент?

Сподівання, що Віктор Янукович реалізовуватиме в Україні російські інтереси, український політолог Кость Бондаренко вважає помилковим.

«70 відсотків своїх обіцянок Янукович не виконає – бо він давав їх як представник Донбасу та лідер Партії регіонів. Як Президент, він буде враховувати інтереси мешканців Центральної та Західної України, і намагатиметься сподобатися їм. Питання другої державної мови не вирішиться, його підніматимуть і на виборах 2030-го, та 2035 року. Але до того часу другою взагалі може стати англійська. Що ж до Чорноморського флоту, його долю вирішить не Янукович, а його наступник. Що до зовнішньої політики нового президента, то вона може бути лише багатовекторною, іншого варіанту в України не існує», – каже Кость Бондаренко.

Янукович зробить своїми пріоритетами європейську інтеграцію та національні інтереси, бо інакше втратить владу, переконаний народний депутат України з фракції НУНС Олесь Доній.

«Альтернативи посилення економічних та гуманітарних зв’язків України з Європою немає. При цьому збережуться і стосунки з Росією. Ви зауважили, що на інавгурації президент співав «Ще не вмерла Україна»? Це не просто гімн, раніше цю пісню вважали націоналістичною, її співали українські повстанці. Тепер її співає президент, якого ви вважаєте проросійським. Українізація донецької еліти триватиме дуже швидко, з того моменту, як вона отримає у Києві владу», – зазначив Олесь Доній.

Більшість українських політологів, опитаних Радіо Свобода, наголошують, що для Президента Віктора Януковича зовнішня політика не буде пріоритетом, адже його команда змушена буде займатися передовсім реформуванням системи влади та розв’язанням економічних проблем, які накопичилися всередині держави.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG