Доступність посилання

ТОП новини

Україна має право просити членство в ЄС – Європарламент


Брюссель – Парламент Європейського Союзу ухвалив у четвер резолюцію, згідно з якою Україна має право просити членство в європейській співдружності. Документ, підтриманий більшістю євродепутатів, містить звернення до Ради Євросоюзу та Єврокомісії, аби вони розпочали розробку «дорожної карти» безвізового режиму з Україною. Протягом сесії деякі парламентарі закликали також до повного зняття економічних і торговельних кордонів між Євросоюзом та Україною.

Післявиборча Україна стоїть перед важливими викликами. Її лідери повинні налагодити ринкову економіку, насамперед орієнтовану на соціальні потреби. Встановити політичний діалог, реформувати Конституцію та затвердити у державі верховенство права. Такі головні пункти резолюції щодо України, ухваленої 25 лютого на сесії Європейського парламенту.

Останні президентські вибори відповідали існуючим міжнародним стандартам та нормам, вважають представники євроустанови. Утім, парламент висловив жаль, що за декілька днів до другого туру виборів Верховна Рада із подання Партії регіонів внесла до виборчого закону деякі суперечливі поправки.

Частина, так би мовити, проукраїнськи налаштованих євродепутатів закликала до суттєвого поглиблення зв’язків Євросоюзу із Україною. «Ми могли б створити дуже потужний тандем», – заявив у залі засідань Європарламенту представник Словаччини Мирослав Миколашік.

«Україна потребує реальної допомоги від Європейського Союзу, – наголосив європарламентар. – У першу чергу, цього потребують люди, не політики, а люди в Україні. З розвитку співпраці між Україною та ЄС може виникнути дуже і дуже сильний тандем, дуже сильна співпраця, дуже сильний економічний імпульс. Я підтримую нашу ініціативу в цій сфері».

Водночас, своєю резолюцією парламент ЄС визнав Україну європейською державою, що, як і інші демократичні країни, має право надсилати заявку на членство у Євросоюзі.

«Українці – освічені та цивілізовані люди»

Особливу увагу депутати приділяють проекту зони вільної торгівлі між співдружністю та Україною.

Деніел Ганнан
«Найкорисніше, що ми могли б зробити, аби допомогти цій країні, – це відкрити їй (доступ на) європейські ринки, – заявив парламентар від Великобританії Деніел Ганнан. – Українці – освічені та цивілізовані люди. Вони прагнуть до відносно низьких цін та конкурентноспроможного експорту. Якщо ми приймемо Україну до європейського митного союзу, то істотно покращимо якість життя її громадян. А ми ж, замість цього, тільки вимагаємо від них більшої бюрократизації, схожої на ту, що існує в нас у Європейському Союзі. Вони до цього не прагнуть. Вони не хочуть нашої милостині. Єдине чого їм треба – це можливості торгувати».

У резолюції парламенту Євросоюзу зазначено, що поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі якраз могла б гарантувати поступову інтеграцію України до внутрішнього ринку європейської співдружності.

Спочатку візи безкоштовно, а потім взагалі без віз

Важливим пунктом документа, ухваленого в Європарламенті, є зауваження про необхідність приєднання України до європейської Угоди про енергетичний союз. Це мало б гарантувати безпеку постачання енергоносіїв.

Також йдеться про потребу переглянути візовий режим із Україною. Рада Євросоюзу та Єврокомісія повинні розпочати розробку «дорожньої карти», аби в майбутньому українці могли подорожувати країнами ЄС без віз. Тим часом, на етапі переходу до такого режиму, шенгенські візи для українців слід зробити безкоштовними, вважають члени Європейського парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG