Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз чекає від України стабільності і реформ


Голова Європарламенту Єжи Бузек на інавгурації Президента України Віктора Януковича. Київ, 25 лютого 2010 року.
Голова Європарламенту Єжи Бузек на інавгурації Президента України Віктора Януковича. Київ, 25 лютого 2010 року.

Київ – Європейські партнери сподіваються на новий імпульс у стосунках із Україною після обрання Президентом Віктора Януковича. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода заявив президент Європейського парламенту Єжи Бузек, який брав участь в інавгурації нового глави української держави. На початку розмови Радіо Свобода запитало, чи нетипова для Президента біографія Віктор Януковича не стане на перешкоді стосункам України з Євросоюзом.

– Для Європейського Союзу відносини з Україною в майбутньому дуже важливі. Це вибір українців – мати Президента Януковича впродовж наступних 5 років. І Євросоюз приймає це, тому що українці вибрали главу держави.

Як ви знаєте, для нас важливе дотримання демократичних цінностей, прав людини. І в ЄС дуже задоволені з приводу чесних та прозорих виборів в Україні. Це було підтверджено спостерігачами ОБСЄ, що ці вибори були чесними. Це важлива інформація. Наша делегація від Європарламенту – 10 осіб, які відвідували Україну під час виборів, також підтвердили прозорість виборів.

– Президент Янукович сказав, що Україна може бути мостом між Росією та Європою. Чи не замала роль для однієї з найбільших європейських держав?
З іншої сторони, ви можете мати фантастичні відносини, як ми очікуємо, з Євросоюзом.

– Ми знаємо з великого досвіду в історії, що якщо якась країна знаходиться між двома великими країнами, для неї це дуже корисно. Тому що ви маєте можливість для торговельних зв’язків, політичних, для корисного обміну. Україна має дуже добре позицію, тому що ви маєте (повинні мати) дуже хороші відносини з Росією. Зрозуміло, що це важливо, це необхідно для України. З іншої сторони, ви можете мати фантастичні відносини, як ми очікуємо, з Євросоюзом. Із обох сторін ви можете мати відкритість, торгівлю, економічну співпрацю. Це було б корисно для ваших громадян.

Може ми не повинні говорити про міст, а швидше про країну, яка сполучає західно-центральну частину Європи зі східною її частиною. Це дуже зручна позиція. Якщо ви турбуватиметесь про добрі відносини з обома сторонами, тоді ви (українці) могли б допомогти гарним відносинам Росії з ЄС. Ми також прагнемо мати дуже добрі відносини з Росією.
Україна для ЄС – демократична країна.

Звичайно, скаржитись завжди можна, але в загальному Україна для ЄС – демократична країна. Ситуація тут постійно покращується. Нас хвилює ситуація в Росії, тому що там є проблеми з правами громадян. Останній переможець премії Сахарова в Європарламенті – це незалежна російська організація, яка бореться за права людей.

В Україні інакша ситуація. З цієї точки зору, на нашу думку, Україна є демократичною. Може не все тут блискуче, ми чекаємо на багато реформ у вашій країні, тому що вони необхідні. Але все нині йде в правильному напрямку. Я надіюсь, ми маємо взаєморозуміння.

– Ви будете бачити Юлію Тимошенко. Що ви їй порадите: боротись до кінця за владу чи йти в опозицію?

– Політичний баланс в кожній країні – це дуже важливо. З цієї точки зору, важливо співпрацювати і з коаліцією, і з опозицією для впровадження деяких необхідних реформ. В усіх країнах, де ми раніше провадили ці реформи, потрібна була кооперація між усіма політичними партіями. Тому що реформи – це дуже важке завдання. Це важко і небезпечно для політиків, які мають зрозуміти: якщо ми хочемо це робити, то повинні робити це разом. Навіть якщо є невелике напруження.

– На що сподівається ЄС щодо України? Які перспективи?

– Нелегко виконати всі критерії, щоб стати членом Європейського Союзу. У Східній Європі є 10 країн, які до членства в ЄС готуватись 14 років. Отож, для України важливо провести необхідні реформи. Чому? Тому що ми маємо бути схожими, ми повинні мати схожу економіку, схожі правила демократії, адміністрацію, реформи. Дуже важливою також є реформа судової системи. Необхідно, щоб уся ця діяльність була однаковою як у Європейському Союзі, так і в Україні. І тоді можна буде думати про можливість членства України в ЄС. Я знаю з власного досвіду, це дуже складно.

Ми ведемо переговори з Хорватією вже багато років. Вони намагаються виконувати всі умови, але все одно перед ними все ще існує 2-3-4 роки, щоб продовжити підготовку до вступу в Євросоюз. Але ви повинні пам’ятати, що ЄС хоче бути якнайближче до України.

– Як ви думаєте, у нового Президента України це вийде?
Я дуже радий, що перший візит Президента Януковича відбудеться до Брюсселя. Це дуже важливо. Президент Янукович дає сигнал, що Євросоюз є також важливий для України.

– Я вірю, що між Україною та ЄС будуть добрі відносини. Я дуже радий, що перший візит Президента Януковича відбудеться до Брюсселя. Це дуже важливо. Президент Янукович дає сигнал, що Євросоюз є також важливий для України. Що не тільки ми піклуємось про наші відносини, але й для іншої сторони, для України, це також важливо. Я сподіваюсь, що в Україні настане політична стабільність із наступного року. Тоді співпраця між Україною та ЄС буде легшою та більш плідною.

Отож, я присутній сьогодні тут, в перший день президентства Януковича, щоб засвідчити наші хороші відносини у майбутньому. Я зустрінусь із вашим Президентом 1 березня у Брюсселі. Чекаю на цей візит і на нашу розмову.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG