Доступність посилання

ТОП новини

«Демократія в Україні зробила за Ющенка поступ, але...»


Прага – Чи утвердилася в Україні демократія за президентства Віктора Ющенка? Менше чверті учасників опитування на сайті Радіо Свобода відповіли ствердно, зате 40 відсотків читачів відповіли «ні», а трохи більше третини вважає, що в царині демократії багато ще належить зробити... Пересічні кияни, а також експерти, яких ми попросили відповісти на аналогічне питання, теж далеко не однозначні у своїх судженнях щодо утвердження демократії за часів попередника Віктора Януковича.

Найпесимістичнішу точку зору з тих, кого ми опитали щодо демократії в Україні, висловив киянин Володимир.

«Я думаю, що ми досі не знаємо і не будемо ще скоро знати, що таке демократія насправді. Демократія – це відображення інтересів народу. Цього, наскільки можна судити, практично ніде немає. Тому що захищаються або інтереси якихось великих корпорацій, або якихось певних структур, так як тут. Щодо свободи слова чи мови, то на якому рівні все було, на такому ж і залишилося. Тобто, важко сказати, що щось змінилося. Це, мабуть, головне», – зробив висновок Володимир.

«Остаточно демократія за Ющенка не відбулася» – Дуцик

Загалом, песимісти серед опитаних нами переважають, хоча й вони дуже часто знаходять якісь, так би мовити, світлі, позитивні моменти.

Медійний фахівець, головний редактор журналу «Главред» Діана Дуцик почала з того, що питання про демократію, про те, відбулася вона чи ні під час президентства Віктора Ющенка, є дуже складним.

«Очевидно, дуже сумно це констатувати, але остаточно демократія за Ющенка не відбулася. В першу чергу, вона не відбулася інституційно, очевидно. Тому що говорити про демократію і здійснювати демократію – це дуже різні речі. Дуже часто команда Президента Ющенка подає, що найбільшим досягненням вона бачить свободу слова. Але навіть в царині свободи слова є проблеми. Тобто, фактично, це досягнення, яке було здійснене в ході Помаранчевої революції, не було ніяк і нічим підкріплено – ні законодавчо, ні інституційно. І сьогодні всі експерти, всі мислячі люди свідомі того, що Україна опинилася перед низкою ризиків. І ніхто не може дати 100-відсоткової гарантії, що, скажімо, завтра, не будуть обмежуватися якісь права та свободи, гарантовані Конституцією. За це, очевидно, певною мірою несе відповідальність і Віктор Ющенко, і його команда в тому числі», – вважає експерт Дуцик.

«Демократія ще не є незворотнім надбанням українського суспільства» – Полтавець

Експерт Іван Полтавець із інституту економічних досліджень і політичних консультацій вважає, що за останні 5 років «демократія зробила поступ».

«Це довели вибори, які були проведені чесно, і те, що владу передали мирним шляхом...», – каже Полтавець.

«Але... Мені здається, що демократія ще не є незворотнім надбанням українського суспільства. І це можна, приміром, побачити, як ведуться переговори з приводу нової коаліції, коли депутатів закликають по одному вирішувати долю коаліції. Тобто, демократія ще не наповнена якимось принципами, цінностями та інституціями. Все ще домінують в українському суспільстві інтереси і якісь вигоди, продиктовані тільки цими днями, а не довгостроковою стратегією розвитку держави. Тому і за часів Ющенка інститути демократичні не отримали того розвитку, який би свідчив про те, що демократія вже є незворотною річчю для України. Якби демократія вже була утверджена, то мали б бути такі інститути і таким чином створені, щоб розвиток демократичний не залежав від волі однієї людини, щоб владу неможливо було узурпувати», – переконаний Полтавець.

Він погоджується з тим, що «свобода слова була утверджена».

«Але, знову ж таки, які наслідки має ця свобода слова. Є дуже багато статей, інформації про речі, які влада мала б усунути, або якось боротися з ними. Свобода слова є, але чи є дієвість цієї свободи, ще незрозуміло», – каже експерт.

«Утвердження демократії є процес тривалий» – правнучка Тичини

Тетяна Сосновська, правнучка Павла Тичини, директор музею поета, побачила чимало позитивних, демократичних змін під час президентства Віктора Ющенка, але не погоджується з тим, що демократію можна ось так швидко і легко утвердити.

«Утвердження демократії, вважаю, процес досить тривалий і має свій поступ. Його не можна обмежити декількома роками і, може, навіть десятиліттями. Це процес тривалий. Вважаю, що за президентства Віктора Андрійовича Ющенка початки становлення демократії були досить відчутними. І навіть та ж сама свобода слова, і свобода думки, свобода висловлювань, свобода дискусій. Це якраз, мабуть, є дуже важливим паростком демократії. Це було відчутно і це було абсолютно очевидно. І, звичайно, те, що за президентства Ющенка було відкрито дуже багато сторінок історичних, культорологічних, які раніше просто силою намагалися стримати в затінку, це, мені здається, теж такий сміливий, відчутний поступ демократії, який лише почався. Тому про остаточне становлення демократії говорити, мабуть, я би не наважилася, але те, що паростки були відчутно помітні, я би про це хотіла сказати», – зауважила у розмові з Радіо Свобода директор музею Павла Тичини Тетяна Сосновська.

«Естафету має перебрати громадянське суспільство»

Що робити, якщо за президентства нового керівника держави Україна почне відходити чи порушувати ті крихкі, але, все ж, реальні надбання демократії?

Експерт Діана Дуцик каже, що в такому випадку особливе слово має сказати «громадянське суспільство».

«Зараз, на сьогоднішній день, я бачу, що велику відповідальність на себе має взяти, перебрати на себе естафету громадянське суспільство. Воно має стати тим контролером, яке буде кричати SOS, якщо будуть порушуватися ті чи інші права та свободи. І спробувати допомогти ввести все це в якесь інституційне русло, щоб продовжити рухатися в напрямку демократії», – пропонує експерт.

А на завершення – кількох думок пересічних киян про демократію часів Віктора Ющенка. Утвердилася ця демократія чи ні?

– Люди почуваються вільними, навчилися давати собі раду самі, є якась, все ж, не позірна, а справжня демократія.

– Можливо, так... Я думаю, що так.

– Рахую, що ні. Зачатки якісь, без сумніву, є порівняно з тим, що було. Так, маємо право говорити, але дія закону відсутня. Захисту прав людини ніяких, абсолютно...

– Демократія? Я тільки знаю, що за Ющенка українську мову і націю українську пробували утвердити. А демократію, я думаю, не зовсім. Якось ми, особливо старші люди, зовсім не відчули, що нам стало вільніше, краще. На жаль, не краще.

– Звичайно, утвердилася. Я був 2004-го на Майдані. Додалося свободи слова, просто важко порівнювати, що було тоді, і що є тепер. За свободу слова я ставлю Ющенку два великі плюси.

– Я думаю – так! Ми вільні, ми можемо вільно говорити, висловлювати свої думки, мітинги дозволили. Колись розганяли ці мітинги, тепер ні. А в Росії це далі табу.

– Ющенка демократія підняла до цієї посади, але останні події свідчать про те, що демократія продовжує ще розвиватися в Україні.
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG