Доступність посилання

ТОП новини

Янукович шукає союзників для реформування влади і створення уряду


Віктор Янукович показує посвідчення Президента після складення ним присяги у Верховній Раді України. Київ, 25 лютого 2010 року.
Віктор Янукович показує посвідчення Президента після складення ним присяги у Верховній Раді України. Київ, 25 лютого 2010 року.

Київ – Віктор Янукович офіційно вступив на посаду Президента України. У своїй інавгураційної промові він закликав політичні сили до широкої співпраці заради реформування системи влади та створення нового уряду. Серед пріоритетів Віктор Янукович назвав боротьбу з бідністю, а також підтвердив позаблоковий статус України.

До останнього моменту регіонали очікували несподіванок від опонентів-«бютівців». Тож, декілька депутатів-«регіоналів» у переддень інавгурації навіть залишалися чергувати в сесійній залі. Проте церемонія пройшла без казусів. Після складання присяги Віктор Янукович отримав із рук Голови Конституційного Суду Андрія Стрижака атрибути президентської влади і виголосив свою першу промову у статусі Президента.

Одним із головних своїх завдань Віктор Янукович назвав переформатування системи влади. Він закликав політичні сили до створення нової парламентської більшості та нового уряду.

«Я знаю, що і як треба зробити. В першу чергу відновити систему ефективного державного управління. Ми повинні швидко створити дієздатну виконавчу владу, яка невідкладно займеться найбільш ураженими галузями економіки. Першочергове завдання на цьому шляху – реформування системи влади, в першу чергу Кабінету Міністрів. Перетворення його у команду професіоналів, а не політичних офіціантів… Цю особливу роль у реформуванні системи державного управління бачу в парламенті», – наголосив глава держави.

Серед пріоритетів Віктор Янукович також назвав боротьбу з бідністю, що допоможе подолати і внутрішні розбіжності в державі. За його словами, «люди схильні політизувати певні питання духовності здебільшого тоді, коли вони перебувають у стані перманентної фінансової нестабільності». Що ж до зовнішньополітичних пріоритетів, то новий Президент наголосив на позаблоковому статусі України.

Тимошенко і Ющенко одностайно проігнорували Януковича


Інавгурація відбувалася у на третину порожній сесійні залі, оскільки фракція БЮТ і деякі депутати «нашоукраїнці» проігнорували захід. Хоча не всі бютівці були згідні з такою позицією. Зокрема, депутат-«бютівець» Павло Мовчан розповів, що пропонував прийти на інавгурацію Президента, але, скажімо, не аплодувати. За його словами, під час інавгурації «бютівці» зібралися на засідання своєї фракції.

Не прийшов на інавгурацію і Віктор Ющенко. Він пізніше зустрівся з новообраним главою держави у приміщенні Секретаріату Президента.

Чи можливе порозуміння між БЮТ і Партією регіонів?

Майбутнє політичної більшості у парламенті досі залишається невизначеним. Як пояснила речниця Партії регіонів Ганна Герман, політична інтрига довкола створення коаліції буде розв’язана найближчим часом. «Буде дуже швидко створена коаліція, або відразу розпущено парламент», – стверджує вона.

Натомість колишній «регіонал», а нині позафракційний депутат Тарас Чорновіл передрікає інший сценарій розвитку.

«Не буде, я думаю, ні швидкої коаліції, ні тим більше, парламентських виборів. Буде інше – те, що почав Віктор Янукович. А він зруйнував начисто переговори, які вели вже його «любі друзі» щодо створення коаліції не під нього, а під них. Думаю, що зараз переговори з «Нашою Україною» заходять в тупик і велика ймовірність того, що може бути інший формат коаліції про який зараз зовсім не говорять: Партії регіонів і БЮТ. Я думаю, що реальність такого альянсу зростає з кожним днем», – каже Тарас Чорновіл.

Тим часом, позиція фракція НУНС, від якої залежить подальша доля парламентської більшості, досі залишається невизначеною. На засіданні фракції «нашоукраїнці» ухвалили рішення вимагати для свого представника крісло Прем’єр-міністра – як для створення нової коаліції з Партією регіонів, так і для збереження чинної коаліції з БЮТ. Проте згодом інші депутати-«нашоукраїнці» повідомили, що на засіданні фракції не було більшості депутатів. Водночас, вони не виключають, що більшість, здатна ухвалити рішення про збереження чи створення коаліції, в їхній фракції невдовзі може сформуватися.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG