Доступність посилання

ТОП новини

Оніщук: розпочався 30-денний термін для формування нової коаліції


З оголошення спікером Володимиром Литвином про припинення повноважень нинішньої коаліції розпочинається тридцятиденний термін, який дається для формування нової коаліції в парламенті, заявив міністр юстиції Микола Оніщук в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, якщо коаліція не буде сформована, це дає можливість Президентові розпустити чинний парламент.

Міністр юстиції відмовився коментувати правомірність дій Голови Верховної Ради, але додав, що «стаття 66 Закону «Про регламент Верховної Ради» містить три виключні підстави для припинення діяльності коаліції: коли припиняється діяльність самого парламенту; за рішенням самої коаліції; коли зменшується чисельний склад коаліції».

При цьому останній варіант, за словами Оніщука, можливий лише в разі виходу фракцій із коаліції. «А жодна з існуючих фракцій офіційно не заявила про свій вихід із коаліції,» – наголосив голова Мін’юсту.

За словами Оніщука, формування нової коаліції «на так званій індивідуальній основі» є недопустимим. «Конституція таких маніпуляцій не дозволяє. В питаннях державотворення ми маємо орієнтуватися на Конституцію. Право формувати коаліцію надається лише фракціям (стаття 83 Конституції України), і саме фракції є суб’єктом формування органів державної влади. Чинна Конституція виключає можливість виходу народного депутата з фракції, за списком партії якої він був обраний, і, тим більше, переходу в іншу фракцію», – сказав урядовець.

Як наголосив голова Мін’юсту, єдиним законним способом переформатування коаліції є рішення фракції НУНС у повному складі утворити більшість із Партією регіонів.

Сьогодні зранку спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявив про припинення діяльності коаліції, бо, сказав він, станом на 2 березня в апарат парламенту не подані документи депутатських фракцій, які підтверджують наявність у коаліції визначеної Конституцією кількості депутатів.

Прихильники існування нинішньої коаліції заявляють, що вимога спікера подати особисті підписи принаймні 226 депутатів зі складу коаліції суперечить Конституції, бо нещодавно ухвалений новий закон про регламент, який уперше запровадив вимогу подавати підписи окремих депутатів при створенні коаліції, не має зворотної сили і не може стосуватися створення нинішньої коаліції в минулому.
XS
SM
MD
LG